Akční plán vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. Definuje 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice.
„Správná výživa je zásadní pro zdravotní stav obyvatel a velmi úzce se dotýká zemědělské produkce a výroby potravin. Je důležité, aby spotřebitelé měli přístup ke zdravým a bezpečným potravinám. V této souvislosti je na místě poděkovat všem zemědělcům a potravinářům, že i v době pandemie se jim dařilo poskytovat bezpečné a kvalitní potraviny. Ujišťuji, že i za současného válečného konfliktu na Ukrajině je pro mě bezpečnost potravin prioritou číslo jedna,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
Akční plán stanovuje konkrétní opatření k naplnění Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Strategie), kterou schválila vláda ČR v březnu 2021. Ta má dva základní strategické cíle. Prvním cílem je umožnění výroby a uvádění pouze bezpečných potravin na trh, poskytování ověřených informací o bezpečnosti a kvalitě potravin, a tím posílení ochrany spotřebitelů, jejich zájmů a důvěry v systém. Akční plán proto definuje řadu preventivních opatření, která zajistí, aby potraviny na trhu nepředstavovaly zdravotní riziko, aby měl spotřebitel při výběru potravin možnost volby a dostatek informací, aby docházelo k podpoře zdraví populace, zdravotní osvětě a prevenci nemocí.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV