Ministr Němeček: Podpoříme nové ordinace praktických lékařů půlmilionovými dotacemi

10.04.2016 14:51

„Praktický lékař je nezbytným stavebním kamenem celé zdravotní soustavy a dostupnost péče praktického lékaře je pro lidi velmi důležitá. Dnešním dnem proto oficiálně vyhlašujeme dotační program na podporu zřizování praxí praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost v místech, kde je zajištění těchto služeb podstatně omezeno,“ řekl na dnešním brífinku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ministr Němeček: Podpoříme nové ordinace praktických lékařů půlmilionovými dotacemi
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Z hlediska generační výměny v ČR atestuje dostatečný počet lékařů. Problémem se ukazuje skutečnost, že doktoři mají tendenci zůstávat ve velkých městech a „distribuce“ praktických lékařů v zemi tak není zcela rovnoměrná. Ministerstvo zdravotnictví se proto po jednáních se Sdružením praktických lékařů a Sdružením praktických lékařů pro děti a dorost rozhodlo tuto situaci řešit pozitivní motivací. Jednou z jejích forem je grantový projekt pro místa, kde se opakovaně nehlásí dostatek zájemců do výběrového řízení na smlouvu s pojišťovnou.

„V letošním roce očekáváme řádově desítku žadatelů, takže máme na program do konce roku vyčleněnu částku 5 milionů korun, při velké poptávce jsme ale připraveni projekt dále posílit. Program je vyhlašován na rok, nicméně očekáváme jeho pokračování i v dalších letech,“ vysvětlil ministr Němeček.

„Zástupci krajů dále navrhli vyhlášení analogického programu pro zubní lékaře, o čemž jsme již také jednali s Českou stomatologickou komorou. Program bude pravděpodobně obsahovat vyšší dotaci na přístrojové vybavení zubařské ordinace, které je nákladnější. Dotační program pro zubaře bychom chtěli vyhlásit do poloviny roku, aby se situace i zde začala urychleně řešit,“ uvedl dále Svatopluk Němeček.

Možnosti finanční podpory v dotačním programu pro praktické lékaře jsou plánovány následovně:

  • mzda sestry nebo zdravotnického asistenta (dotace max. 250 000 Kč/rok, max. 50 % nákladů) v prvním roce,
  • nákup přístrojového vybavení (minimální technické vybavení nebo přístroje rychlé diagnostiky, dotace max. 250 000 Kč/rok, max. 70 % nákladů).

Žádost o dotaci mohou podat fyzické i právnické osoby se záměrem zřízení praxe praktického lékaře nebo praktického lékaře pro děti a dorost nejpozději do 3 měsíců od začátku smluvního vztahu. Vytipovaná místa jsou zveřejněna na webu ministerstva, mohou se však dále doplňovat. Povinností příjemce je podat zprávu o využití dotace a spravovat dotaci podle zákonných norem.

Možností finanční podpory lékařských praxí je více: úhradová vyhláška pro letošní rok obsahuje například zvýšených plateb zdravotních pojišťoven do regionů s problematickým zajištěním péče praktických lékařů. Další pomoc jsou připraveny nabídnout jednotlivé obce, ať už v podobě bytu nebo dalších výhod pro nového poskytovatele zdravotní péče.

Podrobné informace o dotačním projektu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.