Ministr Pecina: Restituce a podrážděná reakce politiků

21.10.2013 14:02

Psáno pro PL.cz – Včera došlo k velkému mediálnímu poprasku ve kvůli návrhu zákonného opatření Senátu ve věci revize církevních restitucí. Tento návrh jsem nařídil v pátek poslat do elektronického systému vlády.

Ministr Pecina: Restituce a podrážděná reakce politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

V srpnu se totiž ukázalo, že to co nám vykládala předchozí vláda není pravda. Není pravda, že se církve budou hlásit pouze o majetek, který potřebují. Ukázalo se, že se církev začala hlásit i o majetky, které potřebuje náš stát ke svému fungování. Vrcholem je to, že katolická církev požádala o navrácení části Pražského hradu. Jde o několik domů v samém srdci naší nejvýznamnější státní památky. V srdci národního symbolu a sídle prezidenta republiky. Jde o první vlaštovku. Co bude následovat si můžeme pouze domýšlet. Přijdeme o celý Pražský hrad?

Poté, co jsem obdržel od kancléře informaci o žádosti církve o vydání části Hradu, jsem ihned inicioval právní tým Ministerstva vnitra. Mám za to, že musíme zabránit tomu, aby Pražský hrad nakonec připadl církvi a náš prezident si hledal nové sídlo. To si skutečně neumím představit. Myslím, že jde o věc natolik vážnou, že si zaslouží okamžitý zásah a to i formou zákonného opatření Senátu parlamentu České republiky. Proto jsem konal ihned. Pokud by církev nezareagovala tak rychle, pak bych ani já nepřipravoval žádné zákonné opatření.

O co tedy jde? Chceme, aby celý areál Pražského Hradu byl vyňat ze Zákona o církevních restitucích. Jsem si jist, že kdybychom se ptali lidí, zda chtějí, aby Pražský hrad patřil nadále českému národu, nebo aby byl „zprivatizován“ do rukou církve, odpověď by byla jednoznačná. Proto jsem si jist, že záchrana této památky je správná věc.

Pokud dnes pan kardinál Duka chce jednat s premiérem o znění tohoto zákona, pak jen uznává, že skutečně Pražský hrad získat chce. Jinak by mu novela zákona vyhrazující Pražský hrad mimo restituce nemohla vadit.

Myslím, že pánové Kalosek a Nečas by dnes měli veřejně vystoupit a otevřeně vyjádřit svůj postoj. Věděli tito pánové, že díky jejich zákonu přijdeme o Pražský hrad? Jestliže věděli, proč to neřekli? A jestliže nevěděli, proč se dnes pan Kalousek vyjadřuje tak hanlivě o našem návrhu? Myslím, že si občané zaslouží odpověď…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo vnitra

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …