Ministr Pelikán: Náklady na jeden náramek se nám vrátí za jeden rok

22.02.2017 18:28

Dodavatelem tzv. elektronických monitorovacích náramků bude společnost SuperCom. Dvaadvacátého února 2017 se stala vítězem výběrového řízení, které Ministerstvo spravedlnosti vypsalo v loňském roce. Nabídnutá cena je 15,5 milionů korun, celková cena za šest let pak 93 milionů.

Ministr Pelikán: Náklady na jeden náramek se nám vrátí za jeden rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Ministerstvo spravedlnosti po více než osmi letech neúspěšných pokusů pod vedením ministra Roberta Pelikána úspěšně uzavírá klíčovou část tendru na náramky pro domácí vězení.

V první fázi resort získá za 15 a půl milionu korun milionů korun od vítězného dodavatele 280 náramků a provoz systému. V dalších šesti letech bude Ministerstvo spravedlnosti moci využívat až dva tisíce zařízení podle aktuální potřeby.

„Rozdíl mezi náklady na vězně ve věznici a v domácím vězení je dramatický. V prvním případě je cena tisíc sto korun na každý den. Oproti tomu odsouzený s náramkem bude denně stát jen 120 korun, přičemž padesát korun z toho bude hradit sám. Náklady na jeden náramek se nám vrátí za jeden rok, “ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Trest domácího vězení zákony umožňují ukládat od roku 2010, v polovině roku 2016 se možnost využití rozšířila i na vazbu. Jeho malé využití v praxi způsobily především předchozí neúspěšné tendry na elektronické náramky.

„Trest domácího vězení umožní některým odsouzeným nezpřetrhat vazby se společností a rodinou i chodit dál do zaměstnání, čímž se výrazně sníží riziko recidivy. Odsouzené budou dále navštěvovat probační úředníci, kontrola pohybu osob ale bude jednodušší“ uvedla Andrea Matoušková, ředitelka Probační a mediační služby, která výběrové řízení vypsala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.