Ministr Petříček: Afrika je tu s námi a my jsme s Afrikou

25.05.2020 21:32

Dne 25. května si každoročně připomínáme celosvětový Den Afriky. V tento den byla v roce 1963 založena Organizace africké jednoty, na jejíchž základech vznikla nynější Africká unie.

Ministr Petříček: Afrika je tu s námi a my jsme s Afrikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Význam Afriky pro zahraniční politiku ČR se neustále zvyšuje. Afrika je důležitým sousedem Evropské unie a ČR si stále silněji uvědomuje, že prosperita a bezpečnost našich kontinentů jsou vzájemně propojeny. Výrazem narůstajícího významu relace ČR a Afrikou je, že vláda v letošním roce schválila Program aktivit na podporu zdrojových a tranzitních zemí migrace v Africe na období 2020 – 2022, který počítá s posílením spolupráce v oblasti v rozvojové, ekonomické i na podporu dobrého vládnutí. ČR ve spolupráci s evropskými partnery také postupně posiluje své aktivity přispívající ke stabilizaci regionu Sahelu.

Partnerství se nejlépe prověří v obtížných časech, které představuje i pandemie COVID-19, jež má velmi negativní dopady i na africké země. Jako reakci na pandemii schválila vláda ČR návrh ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka na uvolnění částky až 200 milionů Kč z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí. Peníze budou použity v rámci úsilí ČR pomoci postiženým zemím čelit dopadům pandemie, a to v souladu s aktivitami Evropské unie. Až 100 miliónů Kč z této částky je přitom určených právě na pomoc zemím v subsaharské i severní Africe.

Uvedené finanční prostředky budou využity na řešení dopadů pandemie zejména v oblasti poskytování zdravotní péče, podpory hygieny a výživy, včetně posilování odolnosti obyvatelstva i zdravotnických systémů, s přímým zapojením českých realizátorů a využitím českých řešení. Poskytne tak další příležitosti k jejich uplatnění na afrických trzích a podpoří rozvoj bilaterálních obchodně-ekonomických vztahů mezi ČR a africkými zeměmi.

„Myslím, že je důležité si připomínat, jak propojené jsou osudy obou kontinentů. Afrika je tu s námi a my jsme s Afrikou…jedině společně můžeme zvládnout dnešní složitou situaci“, uvádí ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček v následujícím videu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.