Ministr Petříček: Česko-norské vztahy jsou na výborné úrovni

11.02.2019 21:09

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček navštívil v pátek 8. února 2019 Norsko. Během pracovní cesty jednal šéf české diplomacie s ministryní zahraničních věcí Ine Eriksen Soreideovou, dále se setkal se zástupci zahraničního a bezpečnostního výboru norského parlamentu a na závěr své návštěvy vystoupil v Norském institutu mezinárodních vztahů (NUPI).

Ministr Petříček: Česko-norské vztahy jsou na výborné úrovni
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Jednání ministrů zahraničních věcí ČR a Norska se věnovalo česko-norským vztahům a jejich dalšímu rozvoji. „Česko-norské vztahy jsou na výborné úrovni. Diskutovali jsme spolupráci v rámci NATO. Shodli jsme se, že zahájíme dialog mezi našimi asociacemi obranného a bezpečnostního průmyslu a budeme jednat o společných projektech,“ uvedl ministr Tomáš Petříček. Dalším tématem jednání ministrů byly Norské fondy, které Česká republika využívá například na upevňování právního státu, rozvoj občanské společnosti, nebo na obnovu významných kulturních památek. Ministři jednali také o ekonomické spolupráci a obchodní výměně mezi oběma zeměmi. „Norsko a Česká republika jsou země, které sdílejí společné hodnoty a jako blízcí partneři úzce spolupracují v řadě oblastí na mezinárodní úrovni,“ zhodnotila ministryně Eriksen Søreideová.

Vedle bilaterálních témat debatovali ministři zahraničních věcí rovněž o aktuálních zahraničněpolitických a bezpečnostních otázkách, rusko-ukrajinském konfliktu, Východním partnerství, západním Balkánu, brexitu, situaci na Blízkém východě či odzbrojování.

Ministr Tomáš Petříček se dnes setkal také se zástupci Výboru pro zahraniční záležitosti a bezpečnost norského parlamentu. Šéf české diplomacie seznámil prvního místopředsedu Michaela Tetzschnera a ostatní členy výboru se zahraničněpolitickými stanovisky České republiky k otázkám týkajícím se EU a bezpečnosti v Evropě.

Aktuální unijní témata byla předmětem vystoupení šéfa české diplomacie také v Norském institutu mezinárodních vztahů (NUPI), kde ministr Petříček vystoupil před zástupci místní diplomatické komunity a Ministerstva zahraničních věcí Norska.

Na závěr své pracovní návštěvy se ministr zahraničních věcí setkal se zástupci českých krajanů a představiteli Česko-norského fóra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…