Ministr Petříček: Cestování podle semaforu

01.06.2020 21:16

Vláda na svém jednání 1. června 2020 schválila mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které stanovuje rozdělení států Evropské unie a dalších států schengenského prostoru do tří kategorií. Podle dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) budou země označeny zelenou, oranžovou nebo červenou barvou dle rizika nákazy.

Ministr Petříček: Cestování podle semaforu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Do zemí s nízkým rizikem, tedy do těch, které budou označeny zelenou barvou, bude možné od 15. června cestovat bez udání důvodu, tedy i na dovolenou, a to bez nutnosti karantény nebo předložení negativního testu. Jen upozorňuji, že to je opatření přijaté z české strany, některé země, jako třeba Polsko, zřejmě nadále turisty na své území vpouštět nebudou. Volné cestování naopak bude třeba do Chorvatska, Bulharska nebo Řecka. Nad rámec dodržování standardních hygienických návyků a přiměřené opatrnosti nebudeme v našich doporučeních cestování do těchto zemí nijak omezovat,“ přiblížil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Do zemí se středním rizikem (= oranžové) budou platit pro české občany stejná pravidla jako pro cestování do států s nízkým rizikem, tedy cestování bez omezení; pro cizince bude při cestování do ČR platit povinnost předložit negativní test nebo nastoupit do karantény.

Do zemí s vysokým rizikem nákazy (= červené) bude platit povinnost předložit negativní test nebo nastoupit karanténu při návratu do ČR jak pro české občany, tak pro cizince.

Data ECDC bude ministerstvo zdravotnictví vyhodnocovat jednou týdně a na jejich základě se bude zařazení zemí dle vývoje tamní epidemiologické situace měnit. Ministerstvo zahraničí bude dle tohoto rozdělení upravovat doporučení na cesty, které zveřejní do pátku 5. června. Jejich platnost bude od 15. června 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…