Ministr Petříček: EU proplatí ČR více než 77 milionů z nákladů na repatriační lety

25.07.2020 11:40

Evropská komise schválila Ministerstvu zahraničních věcí refundaci 75 % nákladů spojených s repatriačními lety.

Ministr Petříček: EU proplatí ČR více než 77 milionů z nákladů na repatriační lety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Od 14. března 2020 do 14. dubna 2020 přepravilo MZV v?souvislosti s?pandemií COVID-19 domů 5 082 Čechů, 934 Evropanů a 68 občanů dalších států. Rámcovou smlouvu, která počítá s proplacením více než 77 milionů Kč (2 926 000 eur), obdrželo MZV tento týden.

„Očekávali jsme, že částka bude nižší, proto jsem velmi rád, že se nám ve většině případů podařilo získat celých 75 %. Oceňuji snahu Evropské unie finančně se podílet na repatriacích více než 6 tisíc občanů EU, pro které jsme naše letadla vyslali. Šlo o unikátní projekt a příspěvek EU je důkazem evropské solidarity,“ okomentoval situaci ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Anketa

Prospěl Dominik Feri české politice?

3%
97%
hlasovalo: 15080 lidí

O finanční příspěvek EU ministerstvo žádalo již v dubnu. Až nyní ale Evropská unie potvrdila, že bude refundovat 75 % nákladů drtivé většiny repatriačních letů, kterých bylo 13. Příspěvek EU získala ČR zejména proto, že solidárně přepravovala i velký počet občanů jiných členských států. Repatriace byla pro občany zdarma, výjimku představovaly lety z Austrálie/Nového Zélandu a z Bali. Vypravení těchto letů vyšlo na více než 30 milionů korun. Češi na návrat domů z těchto destinací přispěli zhruba 18 tisíci korun, což je standardní cena letenky z této oblasti v ekonomické třídě. Z toho důvodu EU podíl příspěvku u těchto dvou letů snížila.

„Vláda na repatriace původně schválila 111 milionů korun, díky EU se nám nyní vrátí velká část těchto peněz. Pro MZV to byla náročná operace, kterou doprovázelo rovněž vysílání repatriačních autobusů a non-stop hotlinka MZV, na které se střídalo i 20 pracovníků v každé směně,“ připomněl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek.

Částku by ČR měla do státního rozpočtu získat nejpozději začátkem podzimu. Kromě části českých občanů a EU přispěli na repatriační lety také občané Korejské republiky, kterým pomohly lety MZV ČR s návratem ze Sydney a Prahy do Soulu, a část cestujících z Indonésie. Celkem repatriační lety stály 111 milionů korun, po odečtení příspěvku cestovatelů a EU tak tento projekt státní kasu vyšel na 26 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.