Ministr Petříček: Jednou z priorit české zahraniční politiky je integrace zemí západního Balkánu do EU

28.02.2020 7:32

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček jednal ve středu 26. února 2020 s ministrem zahraničních věcí Severní Makedonie Nikolou Dimitrovem.

Ministr Petříček: Jednou z priorit české zahraniční politiky je integrace zemí západního Balkánu do EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Jedním z témat jednání byla zahraničněpolitická spolupráce, zejména otázka členství Severní Makedonie v Evropské unii a NATO. Dále také bližší spolupráce v oblastech obchodu, kultury, školství či vzájemná výměna podpor při kandidaturách do orgánů OSN.

„Jednou z priorit české zahraniční politiky je integrace zemí západního Balkánu do EU. Jsem přesvědčen, že tento proces přinese nejen prosperitu, ale i stabilitu celého regionu. Fakt, že členské státy EU nenašly v říjnu konsensus ohledně započetí přístupových jednání se Severní Makedonií a Albánií, bylo pro mě velké zklamání,“ řekl ministr Petříček.

Představitelé obou zemí dnes také diskutovali o otázce severomakedonského členství v NATO „Po podepsání Protokolu o přistoupení k Severoatlantické alianci, který proběhl v únoru 2019, se Severní Makedonie již účastní téměř všech formálních a neformálních zasedání Aliance. Vážíme si zejména spolupráce během operací v Afghánistánu a Kosovu. Členství v NATO posílí stabilitu celého regionu západního Balkánu,“ dodal český ministr zahraničí.

Kromě zahraničněpolitických témat se ministři věnovali i otázce hospodářské spolupráce. Obchod mezi oběma zeměmi má značný potenciál. Vývoz České republiky do Severní Makedonie se mezi léty 2018 a 2019 zvýšil o více než 20 %. V zájmu posílení vzájemného obchodu obou zemí chceme využívat platformy Společného výboru dvoustranné hospodářské spolupráce, jehož zasedání by se mělo uskutečnit v roce 2021 v Praze.

Diskutovaným tématem byla také otázka volby členů Komise pro mezinárodní právo, jež se uskuteční na 76. zasedání Valného shromáždění OSN na podzim roku 2021 v New Yorku. „ČR předkládá kandidaturu profesora Pavla Šturmy, který byl poprvé zvolen v r. 2011 a následně znovuzvolen v r. 2016. ČR je aktuálně členem Rady pro lidská práva při OSN a jejich ochrana a podpora je jednou z priorit české zahraniční politiky,“ shrnul ministr Petříček.

Předmětem jednání byla i spolupráce v oblasti kultury a školství, kde si obě země, za velkého zájmu na obou stranách, každoročně a recipročně vyměňují místa na svých letních školách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.