Ministr Petříček připomene organizátory dětských záchranných transportů z roku 1939

26.04.2019 6:28

V úterý 30. dubna 2019 ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček v Černínském paláci připomene všechny organizátory dětských záchranných transportů, které v roce 1939 mířily z území okupovaných Čech a Moravy do Velké Británie. Ministr Petříček také poděkuje rodinám, které české děti přijaly.

Ministr Petříček připomene organizátory dětských záchranných transportů z roku 1939
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ministr Petříček u příležitosti osmdesátého výročí „Kindertransportů“ z okupovaného území Čech a Moravy do Velké Británie (někdy nepřesně nazývaných „Wintonovy vlaky“) připomene činy zachránců 669 dětí a dalších osob pronásledovaných nacisty, včetně těch méně známých a zapomenutých. Do Prahy se na slavnostní odpoledne s názvem „Neviditelní hrdinové“ sjedou potomci hlavních organizátorů záchranné mise z roku 1939.

Ministr Petříček jim jako poděkování předá zvláštní pamětní list. Přítomni budou zástupci rodin, které nabídly českým dětem ve Velké Británii pomoc, a také samotné zachráněné děti. Je to vůbec poprvé, co se v ČR podobné setkání uskuteční.

Mezi klíčové organizátory záchranných transportů patřili Marie Schmolková, Doreen Warrinerová, Nicholas Winton, Trevor Chadwick, Beatrice Wellingtonová, Bill Barazetti a další. Přidala se také řada organizací a institucí, politických, náboženských i charitativních. Rozhodující úlohu sehrály rovněž britské rodiny, které dětem v zoufalé situaci nabídly zázemí svého domova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.