Ministr Pilný: Jsou věci, které v té novele toho zákona nejsou

11.10.2017 15:00

Projev na 10. schůzi Senátu dne 11. 10. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Ministr Pilný: Jsou věci, které v té novele toho zákona nejsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Děkuji za slovo, paní předsedající. Jenom bych znova se pokusil rozlišit to, co správní řád upravuje a neupravuje v současném znění zákona č. 218 a 250.

Takže pokud se týká zákona 250, to jsou ta malá rozpočtová pravidla, tak já odcituji: V případě, že poskytovatel žádosti o poskytnutí dotace vyhoví, uzavře s žadatelem veřejnoprávní smlouvu. To je dvoustranný akt. V případě nevyhovění žádosti poskytovatel sdělí žadateli důvody nevyhovění podle části 4 správního řádu. Žadatel má pak v případě nesouhlasu možnost obrany před správním soudem, kde soud přezkoumává, zda důvody neposkytnutí dotace byly žadateli dodatečně, konkrétně a srozumitelně sděleny a zda byly opřeny o hodnotící kritéria.

Dále, pokud se týká zákona 250/2000, o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, výslovně nevylučuje použití správního řádu při poskytování dotací, to je, subsidiárně se použije. Jeho aplikace je však v určitých případech vyloučena z podstaty věci, jelikož o poskytnutí dotace rozhoduje zastupitelstvo nebo rada obce, kraje, tedy kolektivní orgán, který na základě zákona o obcích, krajích a hlavním městě Praze rozhoduje usnesením, nejedná se tedy o rozhodnutí podle správního řádu. Tento zákon nenovelizujeme, to zůstává tak, jak je. Jestli se někdo v tomto případě obrátí na Nejvyšší správní soud a dojde tam k nějakému rozsudku, který to opravuje, to je čistě spekulativní, nic takového se nestalo. Správní soud se vyjádřil k zákonu č. 218/2000, že v případě, že poskytovatel žádosti o poskytnutí dotace vyhoví, vydá rozhodnutí, tedy jednostranný akt. Aktuální rozpočtová pravidla neupravují, co by měl poskytovatel dělat v případě nevyhovění žádosti. Je tady ta judikatura Nejvyššího správního soudu, která to překonala, která říká, že by se to tam uplatnilo v plném rozsahu, to je, odvolání, rozklad, obnova řízení, přezkumné řízení. Ta novela tohoto zákona to zjednodušuje a vylučuje plné použití toho správního řádu podle věcí, které tady jsou. To je ten rozdíl.

Pokud se týká těch ostatních záležitostí a pokud samozřejmě necháme ten zákon tak, jak je, tak ten poskytovatel, který to poskytuje těm krajům, tak se bude muset řídit tím rozhodnutím správního řádu, to znamená, tím rozhodnutím nejvyššího správního úřadu, to znamená, v plném rozsahu se to bude přezkoumávat. To znamená, že ta situace bude daleko horší.

Pokud se týká těch dalších připomínek, které se týkají toho vyhlašování bez výzvy a tak dále, na tom ta novela tohoto zákona vůbec nic nezmění. To je pořád stejné. Tam není napsáno... Ten pozměňovací návrh Poslaneckou sněmovnou, který umožňoval to poskytnutí bez výzvy, byl v Poslanecké sněmovně zamítnut. Takže tato novela to vůbec, ale vůbec neřeší. To je naprosto stejné, tak, jak to bylo.

Takže jsou věci, které v té novele toho zákona nejsou, možná, že to je špatně, ale každopádně je to tak. V těchto věcech se nic nezmění.

A jestliže nebudeme ten zákon novelizovat, tak ten správní řád se v plném rozsahu uplatní na všechno, kde budou poskytovatelem organizace, které jsem jmenoval, to znamená, znova opakuji, odvolání, rozklad, obnova řízení, přezkumné řízení. Zákona 250/2000 se to vůbec netýká. Může mít jenom nepřímý dosah, protože pokud budou ty dotace poskytovány poskytovatelem, kterým je tedy státní správa, tak na to samozřejmě bude možné se odvolat v plném rozsahu, podle toho, jak rozhodl Nejvyšší správní soud.

Takže to je asi všechno, co v tomto případě mohu říct. Řešme věci, které v tom zákoně jsou a které tam nejsou. Ale obcí a krajů, pokud nepřijmeme tu novelu, tak se to dotkne pouze negativně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…