Ministr Podivínský: Dostavba Temelína je otázkou bezpečnostní i strategickou

12.07.2013 18:32

První pracovní návštěva ministra životního prostředí Tomáše Jana Podivínského vedla do Jaderné elektrárny Temelín. V doprovodu Dany Drábové, předsedkyně Státní úřadu pro jadernou bezpečnost, a Martina Nováka, ředitele divize finance Skupiny ČEZ, si prohlédl strojovnu prvního bloku, blokovou dozornu a prostor pro nové bloky elektrárny.

Ministr Podivínský: Dostavba Temelína je otázkou bezpečnostní i strategickou
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Jsem člověkem konzervativním s konzistentními názory. Temelínem se zabývám již patnáct let, vlastně od doby, kdy jsem byl pověřen na velvyslanectví ČR ve Vídni česko-rakouskou komunikací této problematiky, podílel jsem se také na dohodě z Melku, tak je zcela přirozené, že moje první pracovní cesta vedla právě sem, do jaderné elektrárny Temelín. Dostavba Temelína je strategickou a bezpečnostní otázkou této země, vláda o ní bude intenzivně diskutovat,“ říká ministr Tomáš Jan Podivínský a dodává: „Rozhodnutí nechci nijak urychlovat, ale ani zbytečně odkládat, např. souhlasné stanovisko EIA bylo vydané naším ministerstvem už letos v lednu.“

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský upozornil, že s růstem HDP i přes stále energeticky méně náročná zařízení prokazatelně roste spotřeba elektrické energie. V roce 2025, kdy by měly být dva nové bloky podle schváleného harmonogramu prací spuštěny, bude Česká republika v současném energetickém mixu na neutrální úrovni a po tomto datu by byla energeticky deficitní - tedy stále víc závislá na dovozech elektrické energie.

Prolomení těžebních limitů by problém oddálilo maximálně o deset let. Pokud by Česká republika v této době zdroje elektrické energie nenahradila, přišla by o energetickou a s ní sekundárně spojenou surovinovou a potažmo ekonomickou nezávislost a bezpečnost. Pokud se vezme v úvahu životnost nových bloků, která je cca 60 let, půjde v podstatě o náhradu současných energetických zdrojů, které v tomto horizontu už nebudou funkční, a o zajištění dostatečného množství elektrické energie ze stabilního zdroje i pro příští generace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce