Ministr Rakušan: Hlavním tématem je zavedení automatické valorizace odměn členů zastupitelstev

30.11.2023 12:12

Projev na 19. schůzi Senátu 30. listopadu 2023 k zákonům o obcích, krajích a hlavním městě Praze

Ministr Rakušan: Hlavním tématem je zavedení automatické valorizace odměn členů zastupitelstev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Česka Vít Rakušan

Vážené paní senátorky, páni senátoři, dovolte mi krátké vystoupení k návrhu novely zákona o obcích, o krajích a o hlavním městě Praze.

Hlavním tématem novelizace všech tří zákonů o územních samosprávných celcích je zavedení automatického mechanismu valorizace odměn členů zastupitelstev. Tato změna reaguje zaprvé na dlouhodobé požadavky zástupců územních samosprávných celků, kteří logicky poukazují na to, že valorizace určovaná shora není něco, co by bylo úplně efektivní. Ten automat jako takový je dlouhodobým přáním. Zároveň ale plně odpovídá závěrům Ústavního soudu, který v květnu tohoto roku na návrh skupiny senátorů stávající právní úpravu stanovení výše odměny zastupitelů zrušil.

Nově bude výše odměny konkrétního zastupitele stanovena jako součin základny, což je průměrná hrubá měsíční nominální mzda za první pololetí předchozího roku, vypočtená Českým statistickým úřadem, a koeficientu podle velikosti daného územního samosprávného celku. Například u obcí se navrhuje zachovat stávajících 11 velikostních kategorií a logicky typu funkce, starosta, člen rady, řadových zastupitel atd. Tím bude zajištěno automatické přizpůsobení výše odměn, pohybu výše mezd v národním hospodářství.

Stejně jako dosud bude konkrétní výše odměna ze zákona vyplývat uvolněným zastupitelům, zatímco v případě těch neuvolněných zákon stanoví pouze horní hranici a konkrétní výši stejně jako doposud jim určí zastupitelstvo obce. Vzhledem k tomu, že Ústavní soud stávající právní úpravu zrušil, s účinností ke konci letošního roku, je třeba do té doby přijmout nové řešení, proto je navrženo nabytí účinnosti daného zákona, dané novely k 1. lednu 2024.

V zákoně o obcích je navrhováno rovněž zavedení institutu společenství obcí. Půjde o platformu bližší spolupráce mezi obcemi na úseku samostatné i přenesené působnosti. Společenství obcí bude speciálním druhem dobrovolného svazku obcí, v zájmu efektivnějšího výkonu správních činností bude společenství umožňovat členským obcím sdílet i personální kapacity.

Dále předkládaná novela obsahuje nastavení zákonných pravidel distančního jednání orgánů územních samosprávných celků, vč. potřebných garancí zachování veřejnosti takových jednání. Rozhodnutí o uplatnění distančního jednání bude na zastupitelstvu, resp. radě daného územního samosprávného celku.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Změny reagují na poznatky z praxe vč. úprav reagujících na zkušenosti s fungováním územních samospráv v době nouzového stavu, např. zvýšení limitů vymezujících právní jednání, o nichž je rozhodování vyhrazeno zastupitelstvu obecně na pětinásobek, tedy například u obcí s 20 na 100 tisíc korun, posílení pravomocí starosty při řešení mimořádných situací, vhodnější nastavení pravidel přenášení výkonu přenesené působnosti či např. úprava výkonu kontroly a dozoru. Změnu zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, která umožňuje dobrovolným svazkům obcí zakládat příspěvkové organizace nejen v oblasti školství, jako je tomu doposud, dále také organizační složky a akciové společnosti i společnosti s ručením omezeným, to je rovněž obsahem této novely.

Návrh zákona projednaly ÚPV, který doporučil Senátu schválit návrh zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou a VUZP, jenž navrhl nápravu určité disproporce týkající se koeficientů určujících výši odměn. Tato disproporce vznikla schválením jen části pozměňovacích návrhů na půdě Poslanecké sněmovny, nejedná se tedy v tomto případě o nějakou chybu předkladatele.

Tato chyba není v této chvíli natolik závažná, aby bylo zapotřebí kvůli ní vracet zákon zpět a ohrozit jeho včasné přijetí. To je tedy názor předkladatele vůči těm změnám, které byly uplatněny při hlasování v Poslanecké sněmovně.

Ministerstvo vnitra zároveň počítá s nápravou této situace při nejbližší příležitosti. Jako vhodný se jeví projednávaný tisk v Poslanecké sněmovně č. 520.

Myslím si, že na úvod by tohle asi bylo dostačující. Samozřejmě se těším na diskusi.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Okradou důchodce o valorizace, sníží reálné mzdy zaměstnancům,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 30.11.2023 12:22:53
zavedou nové daně, ožebračí celý národ, aby zavedli automatickou valorizaci svých koryt. Perfektní výsledek odborářské stávky. Snad i Středulovi a celému národu dojde, jak vláda lidem vysmívá.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…