Ministr Rakušan: Místo kvót solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým zemím

11.06.2023 16:02 | Tisková zpráva

Žádné povinné kvóty na přijímání migrantů, solidární finanční pomoc nejvíce zasaženým členským zemím a důsledná kontrola na vnějších hranicích Evropské unie. Na takovém řešení reformy migrační politiky EU našly shodu členské státy na jednání ministrů vnitra. Vzhledem k množství přijatých uprchlíků z Ukrajiny bude Česko z nutnosti přispívat dočasně vyjmuto.

Ministr Rakušan: Místo kvót solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým zemím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Členské státy EU se po dlouhém jednání dohodly na zásadních bodech migračního paktu, tedy nutné reformy migrační politiky EU. Základ tohoto společného řešení položila během svého předsednictví Česká republika a prosazovala ho i v rámci předsednického tria s Francií a Švédskem.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí

Hlavní princip dohody říká, že se žádné povinné kvóty nezavádí. Principem číslo dvě je pak solidární finanční pomoc migrací nejvíce zasaženým členským zemím. Zůstává tedy na členských státech, které řešení pomoci zvolí. Dohodu za Českou republiku vyjednal ministr vnitra Vít Rakušan. Teď přijde na řadu vyjednávání s Evropským parlamentem.

„Vyjednali jsme férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím, kterou Česko prostřednictvím programů Ministerstva vnitra dlouhodobě realizuje,“ vysvětluje ministr vnitra Vít Rakušan a připomíná programy České republiky Pomoc na místě a MEDEVAC, kterými pomáháme přímo tam, kde to má největší smysl.

Na základě včerejší ministrem vnitra vyjednané dohody bude navíc Česká republika ze systému povinné solidarity dočasně vyjmuta, a to z důvodu velkého množství přijatých uprchlíků před válkou z Ukrajiny, kterým Česko solidárně poskytuje dočasnou ochranu. „Tím se nám od EU dostává další uznání za naši práci. Od komisařky Ylvy Johansson jsem navíc v souvislosti s naším zapojením do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny získal příslib další finanční pomoci pro Česko,“ dodává Vít Rakušan.

Důležitým výsledkem jednání je také přijetí povinné hraniční procedury, která povede k lepšímu zabezpečení hranic EU před nelegální migrací a k rychlejšímu vracení těchto osob.

Podrobnější informace naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kde na to vezmeš, zmetku zaprodaný?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewylly , 11.06.2023 17:13:23
kdo ti dal právo z mých daní platit černé teroristy?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…