Ministr Rakušan: Neříkejte mi, o čem smím a nesmím mluvit

07.04.2022 13:21

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Ministr Rakušan: Neříkejte mi, o čem smím a nesmím mluvit
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Vít Rakušan.

Kolegyně, kolegové, dámy a pánové,

já se pokusím udržet ten klidný tón, co udržel i pan předseda Okamura, za což mu děkuji, nebývá to u něj zvykem, u mě také ne, proto se mu pokusím oplatit stejnou mincí.

Nejdříve prosím fakta na začátek. Obce kolem Vrbětic získaly milionové odškodné, Stanislav Polčák a jeho kolegové, to bylo nepravdivě uvedeno ve vystoupení pana předsedy Okamury, i jeho kolegové, se vzdali odměny za jejich zastupování, Stanislav Polčák vyvodil politickou odpovědnost. To, zda skutečně byl, nebo nebyl ve střetu zájmů, v současné době řeší Advokátní komora. A pokud tady kdokoli předjímá, že byl spáchán nějaký trestný čin, tak k tomu prošetření nevede řečnění ve sněmovně. K tomu vede to, že někdo dá policii nějaký podnět. Pan Okamura už tady hovořil ve spojitosti s hnutím STAN mnohokrát o nějakých kauzách typu toho, co všechno prošetřuje policie. Já nevím, jestli dal trestní oznámení, ale ohledně financování hnutí STAN nikdo nikoho z nás nevyslýchal, nikam nás nepozval k podání vysvětlení apod.

Další věc, kterou pan Okamura říkal - a já ho žádám, aby uváděl fakta - je ta, že mě prošetřuje policie ve věci kolínských záležitostí. Policie navrhla tuto kauzu odložit. Víte, prostřednictvím paní předsedající, kdo dal to trestní oznámení? Iniciativa Chcípl pes v době covidové krize, v době, kdy se této iniciativě nelíbilo moje vystupování ve věci povinného očkování určitých skupin obyvatel, kdy jsme tady měli demonstrace před barákem ve chvíli, kdy jsme projednávali cokoli, co souviselo právě s pandemií a epidemií. Trestní oznámení se prošetřovalo a policie ho navrhla odložit. Uvádějme, prosím, fakta, vyškrtněte si tuto položku z vašeho výčtu, prostřednictvím paní předsedající. Tedy žádnou kauzu spojenou s mým jménem Policie České republiky neprošetřuje. Už několikátá nepřesnost během prvního odstavce vystoupení pana Tomia Okamury.

Víte, ale ten rozdíl tady je. My totiž ty naše problémy řešíme. My se nevymlouváme, my nekřičíme, my neříkáme, že je to kampaň a že nikdy něodstúpíme. My netvrdíme, že ta věc je lživá, že média si na nás zasedla, že je to celé obrovská kampaň. To dělali a stále dělají, jak jsme toho svědky, jiní. My přijímáme kritiku veřejnosti, my přijímáme to, že jsou tady média jako kontrola nejrůznějších procesů ve společnosti. A ano, my jsme připraveni reagovat adekvátně ve chvíli, když má taková kritika smysl a když tady může vyvstat nějaké podezření, a zdůrazňuji slovo podezření, na střet zájmů. Jsou tady politici - a stále sedí v této sněmovně, kteří mají prokázaný střet zájmů. A ani to s nimi nepohnulo. Ani o centimetr to s nimi nepohnulo. Tedy kritiku veřejnosti, mediální kontrolu, kritiku médií my přijímáme, budeme na ni reagovat a budeme vyvozovat odpovědnost. Což jsme ukázali při řešení každého z jednotlivých problémů. O některých z nich tady pan Okamura hovořil.

A já jenom nepřijímám výzvu pana Okamury a důrazně ho žádám, aby to nedělal, o čem tady mám, nebo nemám mluvit. Aby mi pan Okamura dával úkoly, otázky a dopředu mi říkal, že tady nemám hovořit o jiných stranách, ale pouze o panu Polčákovi. A vy potom svá vystoupení větvíte do neuvěřitelné šířky a hloubky a mně říkáte, abych já to nečinil.

Prosím, prostřednictvím paní předsedající, neříkejte mi, o čem smím a nesmím mluvit za řečnickým pultíkem v Poslanecké sněmovně. To vám opravdu nepřísluší. A já vím, že je vám to nepříjemné mluvit o některých vašich věcech, že je nepříjemné, jakým způsobem jste se choval vy jako politický byznysmen ke svému hnutí Úsvit, že jste jim za PR služby fakturoval peníze. Vy jste dokonce pracoval na Štědrý den i na Silvestra. Tohle je, prostřednictvím paní předsedající, politický byznys, pane Okamuro, a je velmi legrační z vašich úst slyšet věty: zloděj křičí chyťte zloděje.

Já skutečně nechápu, kde zrovna vy, zástupci hnutí ANO a SPD, berete nějakou tu morální převahu, se kterou ostatním stranám a hnutím budete říkat, jakým způsobem mají řešit svoje kauzy. A my ho řešíme. Stanislav Polčák není místopředsedou hnutí STAN. Vyvodil i po mém doporučení, které přišlo okamžitě, politickou odpovědnost. Já nevím, kdo z vás ji tady tímhle způsobem vyvodil. Prověřování kauzy Stoka spojené s panem Faltýnkem, jeho poznámky v deníčku - pohlídej mi dotaci, nebo skutečný vlastník já. Budeme k tomu také svolávat mimořádné schůze? Instagramový účet paní bývalé ministryně Schillerové. Dva miliony ze státního rozpočtu za fotky s pávem, údajně, podle médií. Já jiné informace nemám. Policii nezneužíváním a nadstandardně se neinformuji, ale údajně podle médií se o to také zajímá policie. Budeme svolávat mimořádnou schůzi k této kauze? Nebudeme! A víte proč? Protože doba, kdy střet zájmů jako takový byl politickým tématem, nikdy "neodstúpim" apod., ta je pryč. Ať případné prohřešky a případné trestné činy řeší nezávisle policie a nehrajme si na to my tady v Poslanecké sněmovně. Dnešní kauza z rána například, opět na Seznamu: 50 milionů korun pro firmy spojené s holdingem, které dalo ministerstvo ministra Havlíčka na kompenzace za vyšší cenu elektřiny, kdy byl do nebezpečí uveden i náměstek toho ministerstva. To vás nezajímá? Vy samí lidé, kteří máte tohle všechno na krku a za sebou, nám tady budete říkat, jak my máme řešit problém, se kterým se hnutí STAN setkalo? A znovu opakuji, rozdíl mezi námi je, že vy to neřešíte a neposunuli jste to o centimetr. My jsme každou jednotlivou kauzu anebo situaci spojenou s hnutím STAN řešili.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Další věci, které tady říká, a několik reakcí. Tak paní místopředsedkyně Vildumetzová se diví, že v České poště je zástupce malých starostů? Vy, prostřednictvím paní předsedající, se divíte, v dozorčí radě České pošty, vy s vaší zkušeností starostenskou, je zástupce malých starostů? Ta dáma se jmenuje Pavla Chadimová a je to nestraník, který s hnutím STAN nemá nic společného. Pan kolega Fiala se diví, že je tam zastoupen pan hejtman Netolický? Prostřednictvím paní předsedající, pane předsedo Fialo, vy mě podezříváte, že sociální demokrat je moje nominace? Že já jsem tam nominoval sociálního demokrata? Jsou tři místa v dozorčí radě. Jedno pro zástupce větších měst, jedno pro kraje a jedno pro zástupce malých vesnic, kde je nestranička Pavla Chadimová, a nominace pana Netolického je nominací Asociace krajů České republiky, kde o tom hlasovali. Tam jsou zastoupeni i hejtmani z ANO, pokud se nepletu, tak ať řeknou, jak vypadala ta nominace. Asi prošla nějakým hlasováním. Já nevím. Já jsem jenom dostal jméno od Asociace krajů. Ta vybrala Martina Netolického. Já jim rozhodně nebudu kádrovat, kterého hejtmana oni pošlou do dozorčí rady. O čem to tady vůbec mluvíte?

A setkání pana Redla s panem Knapem apod.? A že jste neuvedl datum, že to bylo dávno před tím, než jsem se stal ministrem, že ještě na ministerstvu seděl Jan Hamáček, nikoliv Vít Rakušan, tedy ta Česká pošta jako taková v té chvíli pode mnou žádným způsobem nebyla. To už tady nikdo neuvede, to se nehodí do té informace. To se tam nehodí.

A další věc, dozorčí rada České pošty. Tak si sáhněte do svědomí. Podívejte se, dobře, uznávám, tady ne SPD, ale sociální demokracie, komunisté, ANO, na ty stranické nominace, které jste měli v dozorčí radě. My je tam teď nemáme. My tam máme opravdové manažery a tři zástupce regionálních asociací. Naopak, dozorčí rada České pošty byla vyčištěna ode všech těch politických trafikantů, kteří tam seděli v minulém volebním období a nechali Českou poštu dojít do takové ekonomické mizérie, ve které se ocitá nyní, protože to byla trafika, protože ti lidé tomu nerozuměli a protože si tam jenom chodili pro dobrý plat, nám tady budete vyčítat cokoliv v dozorčí radě České pošty? Křičeli jste v tom minulém období, kdy tam seděli komunisté, sociální demokraté a lidé z ANO? To jste křičeli? Já mám pocit, že ne. Já jsem to to tady neslyšel. A ta Česká pošta je zadluženou institucí s obrovitánskými problémy. My tam dali řadu kvalitních manažerů. Můžu vám ukázat jejich životopisy, jejich pozadí, můžu vám ukázat, co mají v životě za sebou.

Další věc. Paní místopředsedkyně Vildumetzová opět neuvedla správně fakta. Ukažte mi prosím rozpočtový řádek, ve kterém by bylo, prostřednictvím paní předsedající, napsáno, že byla schválena odměna panu starostovi. Ten rozpočtový řádek zní: činnost zastupitelstva a je v něm přibližně nějakých 1,2 milionu korun. Jako bývalá starostka určitě paní místopředsedkyně Vildumetzová ví, že to je schválený rozpočet. Žádná odměna schválena nebyla, a dokonce ani v tom rozpočtu nikde nenajdete položku, když se podíváte, jak vypadá, odměna starostovi. Odměna starostovi je velmi specifický úkon, který se musí schvalovat zvláštním usnesením na zastupitelstvu a může tvořit maximálně dvojnásobek starostenského platu. K ničemu takovému nedošlo a nic takového dokonce v tom rozpočtu ani není napsáno, tak prosím ta fakta tady uvádějme co nejpřesněji!

Za další. Ty dotazy, které tady má pan předseda Okamura, ono to jeho hnutí funguje asi jinak. Já nevím. Jsem rád, že nevím, jak funguje zevnitř, ale asi nefunguje demokraticky. Odpustím mu, že jako představitel antievropské strany neví, že volby do Evropského parlamentu nejsou za rok, jak tady opakovaně říká, ale že jsou až v roce 2024. Chápu, že to SPD nezajímá. Mají k tomu určitě své důvody.

A za další. Já určitě - vy jste se ptal na můj názor - nebudu pro to jako předseda, aby pan Polčák mandát obhajoval. Ale my nefungujeme jako ta hnutí tady, že co řekne předseda, se stane. U nás rozhodují lidé ve volbách. Těm volbám se říká primární volby. Do těch voleb se může přihlásit ten člověk, který to uzná za vhodné, a buď tu důvěru dostane, nebo nedostane. Moji podporu při obhajobě tohoto mandátu pan europoslanec Polčák mít nebude, ale já vám neumím v demokratickém hnutí říct, kdo kam bude a nebude nominován dva roky dopředu. Promiňte, takto to u nás nefunguje, a já jsem moc rád, že to u nás tímhle způsobem nefunguje a nikdy fungovat nebude.

Suma sumárum, Stanislav Polčák ve střetu zájmů podle českého a evropského práva nebyl, ale jeho pochybení já opravdu spatřuji, jak jsem tady opakovaně řekl, v té rovině etické, v rovině toho, že pokud někdo jako politik prosazuje přijetí zákona, tak by neměl v jiné roli mít z toho jakýkoliv prospěch. A k tomu jsme se přihlásili a řekl jsem to první den jako reakci na vaše slova tady ve Sněmovně. Neutíkal jsem, neschovával jsem se před tím, řekl jsem to ve vnitřní stranické diskusi, reagoval jsem na to tady v Poslanecké sněmovně, bez dalšího, bez vymlouvání, bez schovávání se.

To, a jakým způsobem hnutí STAN vyvodilo z toho okamžitě politickou zodpovědnost, a sám Stanislav Polčák je naopak důkazem, že my jsme si vědomi toho, že takové věci se musí řešit rychle, efektivně, aby nezatěžovaly jednání Poslanecké sněmovny, aby nezatěžovaly fungování vlády.

Je jednoznačnou lží, že měl Stanislav Polčák inkasovat 8 milionů za prosazení zákona, prostě neměl, za prokázané a prokazatelné právní a advokátní služby spolu se svými kolegy. I ta nesmyslná odměna 47 tisíc za hodinu zveřejněná někde v médiích absolutně neodpovídá tomu propočtu a neodpovídá ani tomu, že se na té celé kauze podílelo více právních zástupců. A já znovu ale opakuji to, co jsem řekl před maličkou chvilkou. Já to nepovažuji za správné. Pokud jsem věděl o tom, že Stanislav Polčák poskytuje právní poradenství stejně jako kolegové z vedení STAN, tak jsem netušil, jakým způsobem bude požadovat honorář, nebo jakým způsobem bude navržen honorář od těch daných obcí.

A ve chvíli, kdy jsem se to dozvěděl, jsem to považoval za chybu. Za věc, ke které nemělo dojít a trval jsem na tom, aby tady byla vyvozena jasná politická odpovědnost, což se samozřejmě stalo. Takže suma sumárum, prosím uvádějme fakta ve vztahu k mé osobě. Nejsem prověřován policií. A pokud tady pan Okamura ještě řekl - zneužívána policie, střet zájmu - no pojďme se nad tím ještě chvilku zamyslet. Takže někdo na mě dá trestní oznámení, třeba Chcípl pes. Policie, protože musí, koná, prověřuje, to je podle zákona. A já v té chvíli nesmím být ministrem vnitra? Za to, že na mě někdo někde podal trestní oznámení? Kdokoliv z vás, protože se vám nelíbí, že jsem ministrem vnitra teoreticky, na mě dáte trestní oznámení. Napíšete ho dobře, policie to začne prověřovat a v té chvíli okamžitě předjímáme, že já jsem ve střetu zájmů, protože na mě někdo, nějaká třetí osoba dala trestní oznámení a automaticky je tedy předjímáno, že byť nejsem obviněn, byť nejsem obžalován na rozdíl tady od jednoho pana poslance, tak v rámci toho nesmím být v té chvíli ministrem vnitra.

Takže kdokoliv, kdo dá trestní oznámení, v té chvíli se předjímá, že já ovlivňuji policii. Neovlivňuji. A nebudu ji ovlivňovat. Nikdy jí nebudu ovlivňovat. Nezajímal jsem se o svojí kauzu do toho momentu, než mi přišlo rozhodnutí o tom, že je ta daná kauze odložena. Nikoho jsem se neptal. Tu kauzu jsem v žádném případě neřešil jako ministr. Byl jsem na policii podán bez jakýchkoliv výhod oproti jakýmkoli občanů v České republice. Vysvětlení. To vysvětlení jsem podal podle pravdy, protože jsem v Kolíně právní služby, z kterých mě Chcípl pes obviňoval, snížil jejich placení z 10 milionů na dva. Když někoho kritizujete, prostřednictvím paní předsedající, zjistěte si věcnou podstatu a zjistěte si fakta.

Já doufám, že na mikrofon řeknete, že v této věci jste se mýlil, škrtnete to z výčtu kauz, protože prověřován policií v žádné kauze, vážený pane Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, nejsem, a to je prostě doložitelný fakt. Takže já bych vás moc žádal, kolegyně, kolegové, o to, abychom i v této debatě, která v téhle chvíli probíhá, používali fakta a abychom si prosím neříkali, kdo o čem bude mluvit. Já chápu, že politický byznysmen typu pana Okamury nechce, aby tady tato slova zazněla, o tom, jak si účtoval za PR služby a jak zacházel s účetnictvím svých bývalých politických stran, potom si vždycky musel založit nějakou novou. Já jsem si žádnou jinou nezaložil, protože jako předseda STAN jsem rád, že ve STAN jsem. Jsem rád, že jeho kauzy řešíme, tak jak řešíme. A rozhodně se budeme obhajovat před veřejností, před voliči, budeme reagovat na to, co říkají a píší média, ale rozhodně se nebudeme obhajovat před lidmi, kteří mají sami máslo na hlavě.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…