Ministr Rakušan: Peněžní dar do Arménie pomůže uprchlíkům z Karabachu

05.11.2023 22:43 | Tisková zpráva

Program Ministerstva vnitra Pomoc na místě pomůže arménské vládě s péčí o uprchlíky z Karabachu.

Ministr Rakušan: Peněžní dar do Arménie pomůže uprchlíkům z Karabachu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Ministerstvo vnitra poskytne peněžní dar ve výši 12,5 milionu korun Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Finanční pomoc dnes schválila vláda. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Poskytnutí peněžního daru ve výši 12,5 milionu korun z programu Ministerstva vnitra Pomoc na místě dnes, 1. listopadu 2023, schválila vláda. Finanční prostředky přispějí ke stabilizaci situace uprchlíků z Karabachu v Arménii. Využije je UNHCR při registraci uprchlíků a zajišťování ubytovacích kapacit v Arménii. „Nová uprchlická situace v Arménii si žádá urgentní podporu. Pokud budou mít uprchlíci zajištěné základní potřeby a zázemí, nebudou muset odcházet jinam, daleko ze své vlasti,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

V důsledku vojenské akce v této oblasti v září 2023 uprchlo do Arménie již více než sto tisíc obyvatel. Tato rychlá uprchlická vlna a fakt, že uprchlíci přišli do Arménie pouze se základními osobními věcmi, představuje velkou zátěž pro arménské úřady, které požádaly mezinárodní společenství o pomoc.

Pomoc na místě

Zahraniční program Ministerstva vnitra Pomoc na místě je zaměřen na země s velkými uprchlickými populacemi a na země, které čelí velkým migračním tlakům. Z programu se udělují peněžní dary do zahraničí určené na asistenci uprchlíkům v místě jejich prvního vysídlení či osobám, které se navrátily do země svého původu. Dále se poskytují dary na posilování azylového a migračního systému, ochrany hranic a na boj proti nelegální migraci. Příjemci těchto finančních příspěvků jsou vládní partneři, mezinárodní organizace a mezinárodní nevládní organizace. Program vznikl v roce 2015 jako reakce na válku v Sýrii a vlnu migrace, která se v návaznosti na ni vzedmula. Více o programu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…