Ministr Šalomoun: Pokud by vláda doporučení nereflektovala, doporučujeme, aby návrh zákona nebyl přijat

27.04.2023 8:19 | Tisková zpráva

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun svolal poprvé v tomto roce Radu vlády pro koordinaci boje s korupcí. Projednala novelu zákona o státním zastupitelství, který měla rada na programu již na konci loňského roku, a dále zákon o lobbování. Na jeho projednání byli pozváni i zástupci České advokátní komory a Svazu měst a obcí.

Ministr Šalomoun: Pokud by vláda doporučení nereflektovala, doporučujeme, aby návrh zákona nebyl přijat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šalomoun, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády

Novelu zákona o státním zastupitelství měla protikorupční rada vlády na stole již podruhé. Tentokrát ve znění po vypořádání připomínek z připomínkového řízení. Na posledním zasedání rada po Ministerstvu spravedlnosti požadovala, aby v souladu s programovým prohlášením vlády novelu upravilo a zpřesnilo podmínky pro odvolání nejvyššího státního zástupce. Dnes se členové rady shodli na dalších změnách, které je potřeba v zákoně zohlednit.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

„Na radě jsme odhlasovali několik doporučení pro vládu, jak by měla zákon upravit. Patří mezi ně mimo jiné 10leté funkční období pro výkon funkce nejvyššího státního zástupce bez možnosti opakování nebo podmínka praxe ve funkci státního zástupce v délce alespoň šesti let pro uchazeče o funkci nejvyššího státního zástupce. Pokud by vláda schválená doporučení nereflektovala, doporučuje protikorupční rada, aby návrh zákona nebyl přijat,“ říká předseda Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí a ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

U návrhu zákona o lobbování se protikorupční rada vlády shodla na doporučení nerozšiřovat výjimky pro osoby, na něž by se měl zákon vztahovat. Zákon by tak měl platit nejen na prezidenta republiky, ale také na asistenty poslanců a senátorů. Zároveň protikorupční rada vlády odmítla výjimku pro profesní komory, svazy nebo registrované církve. Závěrem doporučila vládě, aby dozor nad zákonem svěřila Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí jako nezávislému ústřednímu orgánu státní správy.

JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D.

  • BPP
  • Předseda Legislativní rady vlády
  • ministr pro legislativu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce