Ministr Síkela: Dohoda zlepší podmínky pro rozvoj vztahů se Spojenými arabskými emiráty

25.01.2022 10:46

Ministr Síkela podepsal mezivládní dohodu o hospodářské a technické spolupráci mezi ČR a SAE

Ministr Síkela: Dohoda zlepší podmínky pro rozvoj vztahů se Spojenými arabskými emiráty
Foto: MPO
Popisek: Jozef Síkela je ministrem průmyslu a obchodu

Lepší postavení a nové příležitosti pro české exportéry ve Spojených arabských emirátech (SAE). Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela podepsal v Dubaji dohodu o hospodářské a technické spolupráci. Memorandum má pomoci českým exportérům a investorům na tamním trhu, který je osmou největší vývozní destinací mimo Evropu. 

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí

„Dohoda, kterou jsem dnes podepsal, zajistí lepší podmínky pro rozvoj vztahů mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty a posune je na novou vyšší úroveň. Věřím, že to pomůže našim exportérům a investorům,“ říká ministr Síkela. Za emirátskou stranu dohodu podepsal ministr hospodářství Abdulla Bin Touq Al Marri.

Podpis dohody povede podle ministra k posílení postavení ČR v SAE a efektivnějšímu prosazování zájmů českých exportérů a investorů na tamním trhu. Vznikne smíšená komise, která bude rozvíjet spolupráci na společných projektech. „Zaměříme se především na obory s investičním potenciálem jako je energetika, letectví, zdravotnictví, zemědělství nebo environmentální technologie,“ dodává náměstkyně pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová.

Ministr Síkela v Dubaji vede delegaci, ve které je téměř pět desítek tuzemských exportérů, převážně jde o mladé firmy a start-upy zaměřené na technologie budoucnosti. Podrobnosti o podnikatelské misi jsou v této tiskové zprávě a také na webu Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Český vývoz do SAE se pohybuje na úrovni 14 mld. Kč ročně, což SAE řadí na osmou příčku v pořadí nejvýznamnějších mimoevropských exportních trhů. Pozice SAE je významná i v regionálním kontextu coby vstupní brána do regionů Blízkého a Středního východu, Jižní Asie a východní Afriky.

Hlavní cíle pracovní cesty ministra Jozefa Síkely:

Představení inovativních řešení pro chytrá a udržitelná města v rámci projektu City For The Future organizovaného spolu s agenturou CzechTrade.
Podpora podnikatelské delegace českých firem vedené Svazem průmyslu a dopravy.
Jednání s emirátskými protějšky a podpis mezivládní hospodářské dohody.
Podpora účasti českých firem na zdravotnickém veletrhu Arab Health.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…