Ministr Síkela: EU bude nadále podporovat rozvojové země

30.12.2022 18:59

Nové nařízení jim pomůže v udržitelném růstu

Ministr Síkela: EU bude nadále podporovat rozvojové země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

V samotném závěru českého předsednictví schválily členské státy EU mandát k zahájení jednání s Evropským parlamentem a Evropskou komisí, k tzv. trialogu. Cílem je shoda nad revizí současného nařízení všeobecného systému preferencí (GSP), který představuje důležitý unilaterální nástroj EU, jímž jsou skrze poskytování obchodních preferencí podporovány rozvojové země. 

Anketa

Komu byste dali hlas v druhém kolem?

hlasovalo: 9506 lidí

Evropská komise představila návrh revidovaného znění nařízení pro GSP 22. září 2022, od té doby jej členské státy debatovaly s cílem nalezení společné pozice pro trialog. Během první poloviny roku 2022 francouzské předsednictví předložilo tři kompromisní návrhy, české předsednictví na práci francouzského předsednictví navázalo a předložilo celkem čtyři kompromisní návrhy. Hlavní pozornost se přitom soustředila na nalezení vhodného řešení pro oblasti zpětného přebírání osob (readmise) a ochranná opatření (safeguardy). České předsednictví dokázalo najít pro výše zmíněné oblasti většinové řešení, což bylo potvrzeno schválením kompromisního textu v rámci jednání velvyslanců 20.12.

Hlavním cílem návrhu nového nařízení GSP je prodloužit tento systém o dalších deset let se zachováním základních prvků systému GSP. Systém GSP má ale zároveň reagovat na současné výzvy, proto usiluje o efektivnější implementaci závazků a jejich lepší monitoring, jakož i o zajištění lepší transparentnosti. Návrh rovněž zahrnuje nové prvky, jako například výše zmíněnou readmisi či vytvoření pružnějšího systému pro ochranu evropského průmyslu v případech, kdy to bude nutné a opodstatněné. Mezi hlavní cíle nové legislativy patří i nadále vymýcení chudoby, podpora udržitelného rozvoje a řádné správy věcí veřejných, a to při neohrožování zájmů EU a jejího průmyslu. „EU bude i nadále podporovat zranitelné země tím, že jim poskytne preferenční přístup na jednotný trh. Cílem nového nařízení je pomoci těmto zemím v udržitelném růstu a podpořit řádnou správu věcí veřejných, včetně dodržování lidských práv a ochrany životního prostředí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Podoba nové verze Nařízení, které by mělo vstoupit v platnost 1.1. 2024, bude známa až po vyjednávání s Evropským parlamentem. Výbor pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu přijal svou pozici k návrhu Evropské komise k revizi GSP 3. května 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.