Ministr Síkela: Energetika jako zbraň. To je Putinova strategie

17.05.2022 7:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k energetice vzhledem k válce na Ukrajině.

Ministr Síkela: Energetika jako zbraň. To je Putinova strategie
Foto: Repro ČT
Popisek: Karel Havlíček a Jozef Síkela

Energetika jako zbraň. To je taktika Vladimira Putina. „Jsem přesvědčen o tom, že to nebyla náhoda, když ruská státní firma Gazprom před loňskou topnou sezonou nechala své zásobníky v Německu poloprázdné a způsobila tak nedostatek plynu v Evropě. Navíc tak zvýšila tlak na ceny,“ říká Jozef Síkela.

Abychom zajistili, že se v ČR nic takového nestane, připravil ministr průmyslu zákonné opatření, které nastaví jasná pravidla pro využívání kapacit tuzemských zásobníků plynu. Půjde o takzvaný režim „use it or lose it“. Tím se umožní efektivní využívání skladovacích kapacit. Obchodníci, kteří nebudou využívat objednanou kapacitu v zásobnících o tuto kapacitu přijdou a přístup k ní získají další obchodníci. Jde o další krok k posílení naší energetické bezpečnosti. Cílem je zajistit naplněnost zásobníků alespoň na 80 procent před zimní sezonou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…