Ministr Síkela: Zákon rozšíří práva obcí a lhůty pro posílení kontroly

06.12.2022 22:21 | Tisková zpráva

O plánech, spojených s přípravou hlubinného úložiště, dnes jednal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se zástupci dotčených obcí a krajů. Mimo jiné řešili plnění podmínek taxonomie Evropské unie udržitelného financování činností v jaderné energetice do systému nakládání s radioaktivním odpadem a vyhořelým palivem.

Ministr Síkela: Zákon rozšíří práva obcí a lhůty pro posílení kontroly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Jádro je základem naší energetiky a tento projekt je zásadní podmínkou jeho rozvoje. Proto jsem starosty dotčených obcí pozval k nám na ministerstvo, abych s nimi projednal další kroky. Bavili jsme se mimo jiné o návrhu zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm, který rozšíří práva obcí a rozšíří lhůty pro posílení kontroly kvality procesu z jejich strany. Starostům jsem také představil návrh jeho doplnění, který chci v nejbližších týdnech předložit na vládu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že pokud bude i nadále platit kritérium taxonomie na vybudování hlubinného úložiště v roce 2050, Česká republika bude usilovat o to, aby jej v rámci posílení energetické bezpečnosti a soběstačnosti splnila.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Pro zástupce krajů a obcí je podstatné, že urychlení harmonogramu přípravy hlubinného úložiště se nedotkne kvality zpracovaných dat, které musejí experti a dodavatelé Správy splnit z pohledu legislativních požadavků na umístění úložiště v oblasti báňské, environmentální a atomové. „Rád bych vyvrátil spekulace, že bychom obcím jakkoliv bránili v jejich právech vstupovat do jednotlivých správních procesů, naopak, zmíněný návrh zákona o hlubinném úložišti rozšiřuje práva a možnosti vyjádřit svá stanoviska dotčeným obcím“ říká náměstek pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Správa úložišť radioaktivních odpadů zahájí přípravu geologicko-průzkumných a výzkumných prací spolu s podáním žádostí o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry na čtyřech perspektivních lokalitách příští rok. Konkrétně se jedná o lokality Březový potok na Horažďovicku, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Janoch u Temelína. Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren má být vybráno v roce 2030. Vzniknout by mělo do roku 2065 či dle kritérií taxonomie EU do r. 2050, čímž se bude zabývat i vláda ČR.

Detailní diskuze se zúčastnila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, ředitel Správy Lukáš Vondrovic, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek další zástupci obcí a krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.