Ministr Stanjura: Součástí balíčku je i snížení spotřební daně na motorovou naftu

12.09.2022 21:09 | Ze sítí

Informace na facebookovém profilu k opatřením na zmírnění dopadů krize, která bude tento týden projednávat vláda Petra Fialy

Ministr Stanjura: Součástí balíčku  je i snížení spotřební daně na motorovou naftu
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Windfall tax – pojem, který v poslední době většina z vás určitě ve veřejném prostoru zaregistrovala. Ekonomové toto opatření také nazývají jako daň z neočekávaných zisků. Firmy v některých odvětvích (velké energetické firmy, banky, petrolejářské firmy) mají v posledních měsících vysoké zisky ne kvůli tomu, že by zlepšily své produkty či služby, ale jen díky vnějším okolnostem.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Windfall tax v 80. letech poprvé využila například konzervativní vláda Margaret Thatcherové ve Velké Británii, není to tedy žádná novinka či levicové řešení, jak někteří říkají a momentálně ho chystají i další země EU.

Já toto opatření nazývám “válečnou daní”, protože bychom o něm jako vláda nikdy neuvažovali nebýt Putina a jeho agrese na Ukrajině. Podstatné je, že schválí-li ji v tomto týdnu vláda, půjde o dočasnou věc, která pomine s koncem energetické krize.

Příjem z této “válečné daně” využije vláda pouze na pomoc s vysokými cenami energií pro domácnosti, firmy a veřejný sektor (školy, nemocnice atd.)

Součástí balíčku, který je z dílny Ministerstva financí a vláda ho bude tento týden projednávat, je i snížení spotřební daně na motorovou naftu. To mělo původně platit jen do konce září, ale stane se z něj na rozdíl od “válečné daně” opatření trvalé. Chceme tím pomoci především českým dopravcům, aby byli více konkurenceschopní, například v příhraničních oblastech. Výše této daně se tak bude pohybovat na té nejnižší možné úrovni, kterou nám povoluje evropská směrnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…