Ministr Stropnický: Jak říká prezident Miloš Zeman, jste takovou předsunutou obranou

14.12.2014 12:09

Ministr obrany navštívil české vojáky v Afghánistánu

Ministr Stropnický: Jak říká prezident Miloš Zeman, jste takovou předsunutou obranou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Medovníky, klobásy, sýry, nealkoholické šampaňské a stolní fotbálek přivezl ministr obrany Martin Stropnický českým vojákům v afghánském Bagrámu a Kábulu. Třem stovkám mužů a žen zopakoval, že si cení jejich práce, kterou vykonávají pět tisíc kilometrů daleko od domova.

„Chápu, že se vám především v období nadcházejících Vánoc může lidsky stýskat. Všichni ale vaši práci chválí, má rozhodně smysl a jak říká prezident Miloš Zeman, jste takovou předsunutou obranou,” řekl vojákům ministr Stropnický.

České vojáky chválí i afghánští politici

Stropnický se v afghánském hlavním městě setkal také s úřadujícím ministrem obrany Enayatullahem Nazarim. Oba ocenili výjimečné vztahy obou zemí. „Jsme vděční za pomoc České republiky při výcviku našich vojáků. Především piloti vycvičení českými partnery patří mezi nejlepší v naší armádě," prohlásil Nazari.

Podle Stropnického chce Česko pomoci Afghánistánu stát se bezpečnou a prosperující zemí. „Zatímco mnohé země svou přítomnost v Afghánistánu omezují, my ji od příštího roku navyšujeme," dodal Stropnický, který se v Kábulu sešel také s prvním viceprezidentem Abdulem Rashidem Dostumem.

„Prioritou v boji proti terorismu je pro nás vycvičené letectvo, protože terén v Afghánistánu je členitý a právě letectvo je v tomhle ohledu klíčové," zdůraznil při jednání s českým ministrem obrany Dostum.

Podle mandátu, který schválil parlament, bude v letech 2015 a 2016 působit v Afghánistánu až 310 českých vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině