Ministr Stropnický: Vojenská medicína vždy stála na špičce zdravotní péče

13.01.2016 5:37

Do hanácké metropole, města s bohatou vojenskou historií, zavítal v úterý 12. ledna ministr obrany Martin Stropnický. Při své druhé návštěvě Olomouce nejprve slavnostně zahájil provoz nového CT přístroje v tamní vojenské nemocnici, poté navštívil armádní 103. centrum CIMIC/PSYOPS.

Ministr Stropnický: Vojenská medicína vždy stála na špičce zdravotní péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ve vojenské nemocnici s bohatou minulostí, jejíž historie sahá až do poloviny 18. století, a novodobým velmi dobrým renomé hosta přivítal ředitel nemocnice plukovník Martin Svoboda.

Ministru obrany poděkoval za jeho osobní angažovanost v souvislosti se získáním finančních prostředků na nákup a instalaci dosud nejmodernějšího CT přístroje, díky kterému bude vyšetření pacientů kratší a šetrnější. Ministr Stropnický se podle ředitele Svobody zasadil také o vznik specializovaného dětského oddělení následné intenzivní péče. To by mělo být ve VN Olomouc otevřeno na přelomu letošního a příštího roku. Ministerstvo obrany přispěje na vybudování oddělení, které nabídne malým pacientům 14 lůžek, částkou 75 miliónů korun.

„Naši vojenští lékaři se při misích v krizových oblastech často setkávají s dětskými pacienty. Navíc v České republice prakticky neexistuje lůžkové oddělení, které by se komplexně zabývalo dlouhodobou intenzivní péčí o děti. Resort obrany chce vybudováním tohoto specializovaného pracoviště potvrdit, že vojenská medicína vždy stála na špičce poskytované zdravotní péče,“ uvedl ministr obrany Stropnický.

Druhá olomoucká zastávka patřila 103. centru CIMIC/PSYOPS

Zde přivítal ministra Martina Stropnického podplukovník gšt. Mojmír Jančík, který je velitelem nejen tohoto unikátního centra, ale také velitelem zdejší posádky. Během besedy seznámil hosta s historií i současností centra, které má v popisu práce civilně-vojenskou spolupráci. Jeho příslušníci působili od roku 1998, kdy byl vytvořen samostatný tým CIMIC pro oblast Prijedoru a Sanského Mostu v Bosně a Hercegovině, snad ve všech zahraničních misích. Úzce spolupracují i se zahraničními kolegy.

Ministr ocenil práci, kterou zdejší vojáci vykonávají. I když je jejich hlavní úsilí zaměřeno na podporu velitelů v zahraničních operacích, pomáhají také Policii ČR – o čemž svědčí jejich aktuální účast při zvládání úkolů ve Vrběticích – či dalším složkám Integrovaného záchranného systému.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.