Ministr Stropnický: Změny zjednoduší povolávání na cvičení a zvyšují odměnu záložáků

18.08.2017 11:29

Senát schválil novely branného zákona a zákona o službě vojáků v záloze. Díky těmto novelám se vojákům v aktivní záloze zvýší odměny a odstraní se některé další nejasnosti. Tyto změny již poslanci podpořili na konci června. Pokud změny podepíše prezident republiky, začnou platit již tento podzim.

Ministr Stropnický: Změny zjednoduší povolávání na cvičení a zvyšují odměnu záložáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Jsem rád, že Senát hladce schválil novely týkající se aktivních záloh. Ty sjednocují a zjednodušují jejich povolávání na cvičení a zvyšují odměnu záložáků,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Náčelník Generálního štábu AČR Bečvář dodává: „Novelizovaná branná legislativa nám umožnila oživit aktvní zálohu, v níž je dnes zařazeno již bezmála dva tisíce osob. Tyto změny přispívají k dalšímu zatraktivnění služby a motivují zkušené záložníky.“

Novela zvyšuje odměnu pro vojáka v aktivní záloze až o 14 400 Kč za rok (po 12 letech zařazení do AZ), která by se vyplácela postupně podle počtu odsloužených dnů vojenského cvičení. Současně se svazuje nárok na základní částku odměny 18 000 Kč s vykonáním alespoň 7 dnů cvičení v roce. Příslušníci aktivní zálohy budou moci být povoláni také na odborné kurzy či na akce k propagaci ozbrojených sil, aniž by tak vyčerpali stanovenou roční délku klasických vojenských cvičení.

Sjednocuje se také úprava pro cestovní náležitosti s vojáky z povolání, neboť v současné době vojákům v záloze ve službě nevzniká nárok na kapesné při zahraniční služební cestě. Dále se zjednodušují či vyjasňují některé další pojmy spojené s povolávání záložníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…