Ministr Ťok: Je třeba stanovit pravidla a regulaci, aby drony neohrožovaly letecký provoz a občany

17.11.2018 13:52

Počet dronů na území České republiky roste. Zatímco profesionálně užívaných a evidovaných strojů je dnes zhruba tisícovka, rekreačně užívané drony jsou mezi občany po desetitisících.

Ministr Ťok: Je třeba stanovit pravidla a regulaci, aby drony neohrožovaly letecký provoz a občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Dan Ťok

Bezpilotní létání do budoucna nabízí obrovské možnosti, Česká republika by se proto v této oblasti ráda stala jedním z evropských lídrů. V koncepci „Chytré nebe“ směruje k zavedení testovacího prostředí na úrovni aktuálních trendů na území Česka.

Využití bezpilotního létání má potenciál v řadě oblastí, od leteckého snímkování, přes inspekci infrastruktury, bezpečnost, pátrání a ostrahu objektů, zemědělství, telekomunikace, filmový průmysl až po transport zásilek včetně zdravotnického materiálu. Tyto stroje se nestále zdokonalují, narůstají jejich schopnosti a přitom se stávají dostupnějšími. Do budoucna se dokonce počítá i s možností přepravovat osoby. „Drony mají obrovský potenciál, můžou zde přinést zásadní inovace v dopravě. Samostatnou kapitolu pak tvoří využití dronů policií, celní správou či hasiči. Je zapotřebí i do budoucna stanovit jasná pravidla a regulaci, zejména aby drony nijak neohrožovaly standardní letecký provoz a občany,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Koncepce Chytré nebe definuje nepostradatelné pilíře – od využití tradičního know-how v letectví, přes univerzitní výzkum a vývoj, mezinárodní spolupráci až po vytváření infrastruktury a optimálně fungující státní správu a regulaci. „Chceme zajistit bezpečný provoz dronů až na úroveň autonomního létání a podpořit rozvoj veškerých souvisejících služeb. Na českém území bychom také rádi vytvořili testovací prostor pro drony na úrovni aktuálních trendů v Evropě a ve světě,“ dodává ministr Ťok k cílům koncepce, která je společnou iniciativou Ministerstva dopravy, Úřadu pro civilní letectví, Řízení letového provozu ČR, Českého vysokého učení technického a Aliance pro bezpilotní letecký průmysl.

Prostředkem k dosažení tohoto cíle je digitalizace vzdušného prostoru, která v sobě bude zahrnovat prvky bezpečnosti, vysokou úroveň automatizace a zároveň jednoduchost použití. Součástí připravované strategie využívání bezpilotních letadel je pak také větší osvěta v této oblasti, kde aktuálně mezi nejčastější přestupky patří létání pro komerční účely bez povolení, nepovolené létání nad osobami, zástavbou a komunikacemi, a také lepší kontrola a vymáhání dodržování pravidel v praxi.

Tyto kroky se činí v souladu s novou evropskou legislativou, která by měla být schválena na přelomu let 2018 a 2019. Jejím cílem je vytvořit efektivnější a flexibilnější režim, který sjednotí pravidla bezpilotních letadel v celé EU. Zavede tři základní kategorie provozu a vazbu na tzv. UTM/U-Space, tedy služby a infrastrukturu pro řízení a monitorování dronů ve vzdušném prostoru. Nová legislativa mj. počítá také s vytvořením elektronického národního registru, který bude obsahovat všechny drony těžší než 250 gramů, respektive jejich provozovatele.

Drony jsou i hlavním tématem letošního dne otevřených dveří Ministerstva dopravy v sobotu 17. listopadu mezi 10. až 16. hodinou. Více informací najdete ve videopozvánce (ZDE), ve které se můžete po budově ministerstva proletět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…