Ministr Ťok: Majitelé reklamních zařízení mají pět pracovních dnů na odstranění

01.09.2017 14:31

Po pětiletém přechodném období mají majitelé billboardů zákonem danou povinnost do pěti pracovních dnů odstranit svoje reklamní poutače z ochranného pásma dálnic a silnic I. tříd. Následně začne Ředitelství silnic a dálnic monitorovat, kde se nacházejí nelegální billboardy, které už nemají v ochranném pásmu dálnic a silnic co dělat.

Ministr Ťok: Majitelé reklamních zařízení mají pět pracovních dnů na odstranění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

„Majitelé reklamních zařízení mají od 1. září podle zákona o pozemních komunikacích 5 pracovních dnů na jejich odstranění. Následně budou jednotlivá Střediska správy a údržby dálnic ŘSD monitorovat, kde jsou billboardy na dálnicích v ochranném pásmu 250 metrů a na silnicích I. třídy v ochranném pásmu 50 metrů. Postupně bude předávat podklady silničně správnímu úřadu, tedy Ministerstvu dopravy, resp. krajskému úřadu za účelem vydání výzvy.“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok další postup.

Silničně správní úřad musí poté, co se dozví o existenci billboardu umístěného v rozporu se zákonem, do sedmi dnů vyzvat majitele k odstranění nelegálního reklamního poutače, vlastník musí pak do pěti dnů nejpozději billboard odstranit. Pokud vlastník billboard neodstraní, úřad musí do 15 pracovních dnů zajistit zakrytí a následně likvidaci na náklady vlastníka.

„Jinými slovy, budeme monitorovat, následně odejdou první výzvy cca v polovině měsíce a na přelomu září a října se může začít zakrývat a pak postupně demontovat nezákonné reklamní poutače. Jen na dálnicích je jich kolem tisícovky, takže to potrvá další měsíce,“ dodává ministr.

U silnic I. třídy musí konat silniční správní úřad kraje. Ten může likvidaci billboardů provést prostřednictvím svých správ a údržeb silnic, případně se dohodnout o realizaci ohledně reklam umístěných přímo na stavbě silnice I. třídy s ŘSD ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.