Ministr Ťok: Spolek Děti země účelově blokuje výstavbu bezpečnějších dálnic a škodí tím všem

27.07.2017 18:12

Bezdůvodné napadení stavebního povolení občanským sdružením Děti Země zdrží stavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic o několik měsíců.

Ministr Ťok: Spolek Děti země účelově blokuje výstavbu bezpečnějších dálnic a škodí tím všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Námitky spolku proti stavbě jsou nekonkrétní a zavalí úřady dalším papírováním místo toho, aby mohla stavba začít a brzy sloužit lidem, kteří na ní netrpělivě čekají. Na tiskovém brífinku to řekl ministr dopravy Dan Ťok.

„Spolek Děti Země uplatňuje svou obvyklou procesní zdržovací taktiku, kdy v rámci rozkladu požaduje přezkoumat všechna podkladová závazná stanoviska příslušnými nadřízenými orgány podle správního řádu. V praxi to znamená ověřování a potvrzování všech dokumentů, vyrozumění všech účastníků stavebního řízení, až poté je možné rozhodnout a vydat pravomocné stavební povolení,“ řekl ministr dopravy.

Podle ministra si sdružení a jeho předseda Miroslav Patrik bere všechny občany obcí, přes které jezdí tranzitní doprava a ztěžuje tak jejich život, jako svoje rukojmí.

„Podaný rozklad spolkem, který údajně chrání přírodu, jsou účelové, zavalí úřady několikaměsíčním papírováním místo toho, aby mohla stavba co nejdřív sloužit lidem a chránit především je před těžkou nákladní dopravou,“ dodal ministr Ťok.

Na trase budoucí dálnice D11 z Hradce Králové směrem na Smiřice již probíhá archeologický průzkum, po kterém bylo možné ještě letos zahájit stavbu samotné dálnice. Vydané stavební povolení na úsek s číslem 1106-1 D11 Hradec Králové – Předměřice nad Labem není tak kvůli napadení spolkem Děti země platné.

Podobnou zdržovací taktiku spolek Děti země už použil na sedmi úsecích modernizace dálnice D1 a v průměru tak zdržel výstavbu těchto úseků nové D1 z Prahy do Brna o jeden rok. O několik let sdružení také oddálilo zprovoznění dálnice D8 v úseku Lovosice – Řehlovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).