Ministr Toman: O podpoře českých potravin

08.10.2013 20:35

Ministr zemědělství Miroslav Toman jednal se zástupci obchodních společností o podpoře českých potravin

Ministr Toman: O podpoře českých potravin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Novelizace zákona o potravinách a tabákových výrobcích a větší zastoupení českých potravin trhu byly hlavními tématy dnešního jednání ministra zemědělství Miroslava Tomana s představiteli maloobchodních a velkoobchodních řetězců. Účastníci kulatého stolu hovořili také o zvýšení kvality potravinářského zboží nabízeného v obchodní síti, které Ministerstvo zemědělství vnímá jako jednu ze svých priorit.

„Stejně jako loni, i letos věnují dozorové orgány Ministerstva zemědělství kontrolám velkou pozornost. Za to, že budou do oběhu uváděny klamavě označené a falšované potravinářské výrobky budou ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy padat striktní sankce, případně nařízení stáhnout tyto výrobky z trhu,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Producenti a prodávající by neměli zákazníky uvádět v omyl tím, že podle informací na obale kupují tuzemskou potravinu, přitom jde o potravinu v Česku pouze přebalenou nebo zabalenou, vyrobenou však v jiném státě.

Pokud jde o novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, vypořádávají se připomínky, aby mohl být návrh do 15. října předložen vládě. Nad rámec předchozího návrhu byly do novely zapracovány požadavky na deklarování podílu hlavní složky a adresy výrobce u nebalených potravin (pultový prodej) a zapracování ustanovení o viditelné a čitelné informaci o podílu českých potravin nabízených k prodeji, umístěné při vstupu do prodejny. „Rozhodně nejsem spokojen s podílem českých výrobků na trhu a v obchodních řetězcích a pevně doufám, že se nám tento stav podaří změnit,“ zdůraznil ministr Toman.

Ministr dnes při jednání hovořil také o důležitosti posílit důvěru spotřebitelů. Zájem by na tom podle něj měly mít i obchodní řetězce. „Pro Ministerstvo zemědělství je otázka kvality a bezpečnosti potravin jedna z priorit a prostřednictvím projektů KLASA, Regionální potravina či dalších aktivit dlouhodobě deklaruje jasnou pozici. A hodlá v tom pokračovat i v budoucnu,“ uvedl ministr Toman s tím, že podle veřejných průzkumů zákazníci chtějí kvalitní české potraviny, nakonec se však rozhodují podle ceny.

Se zástupci obchodních řetězců se ministr shodl na podpoře prodeje výrobků označených logem KLASA i na hledání cest, jak zvýšit podíl českých výrobků v obchodních řetězcích na našem trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…