Ministr Válek: Kvalita lékařské péče musí být stejná všude

12.01.2022 22:51

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2022. Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry.

Ministr Válek: Kvalita lékařské péče musí být stejná všude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Děkuji, paní předsedající. I já se domnívám, že určitě ještě budou nějaké otázky na zdravotnictví, ale jelikož je tady, vaším prostřednictvím, pan poslanec Špičák a pan poslanec Brázdil, já si dovolím stručně odpovědět. 

Anketa

Je omluvitelné, že poslanec Farský jede na půl roku studovat do USA?

hlasovalo: 31241 lidí

Já jednak děkuji za tu debatu, děkuji za ty komentáře. Já se těším na spolupráci. A jenom některé otázky velmi stručně. Kochův institut je samozřejmě komplikovaná instituce. To je také ten důvod, proč jsem svého poradce jmenoval profesora Slabého, poradce pro vědu, výzkum. Já si myslím, že to je dostatečná autorita, která je schopná s tímto pomoci, proto také ten tým, který je sestaven kolem profesora Chlíbka sčítá dneska 33 vědců z celé České republiky, kde jsou zastoupeni Akademie věd, Česká lékařská společnost. Jsou tam zastoupeny různé vědecké instituce, Matematicko-fyzikální ústav, se domnívám, že je dostatečně silný na to, aby byl tím matematicko- analyticko vědeckým zámezím toho budoucího Kochova institutu. A pochopitelně pan profesor Štěpán, Jurajda, který je expert, odborník se zkušenostmi ze Spojených států, je člověk, s kterým jsem se setkal, konzultoval a debatoval některé oblasti a jeho představy o vývoji něčeho, co bych nazval komplexním názvem Public health, v té anglosaské představě, a je to něco, co samozřejmě se implementoval do toho programu, stejně tak jako myšlenky pana profesora Slabého a dalších kolegů, včetně Asociace rektorů, s kterými jsem se potkal při tvorbě toho programu.

To znamená, jsem si jistý, že je to v tomto směru komplexní a budu velmi rád, když prostřednictvím paní předsedající s kolegou Špičákem, s panem poslancem Špičákem budeme dál velmi intenzivně spolupracovat. Co se týká obecně té části, která byla v programu zaměřována na budoucnost a rozvoj medicíny v České republice. Nás teď čeká předsednictví v EU. To předsednictví musí být provázeno spoluprací s Francií a navázáno na spolupráci se Švédskem, tak abychom měli maximální podporu těch, co jsou před námi, těch, co jsou za námi. A já bych velmi rád, aby se těch akcí účastnil tam, kam pojede ministr zdravotnictví, aby se jich účastnili jak poslanci, tak senátoři z obou zdravotních výborů.

Požádal jsem jak předsedkyni Poslanecké sněmovny, tak předsedu Senátu o podporu v tomto. A debatoval jsem o této myšlence jak s předsedou zdravotního výboru Poslanecké sněmovny, tak s předsedou zdravotního výboru Senátu. A velmi bych ocenil, kdyby to byli poslanci jak z koalice tak z opozice, protože se domnívám, že předsednictví EU je předsednictví České republiky a ne opozice nebo koalice. A kvalita zdravotní péče se musí dlouhodobě kultivovat, zlepšovat, stejně jako její dostupnost. Tak z tohoto pohledu se domnívám, že jí tato kapitola je snad dostatečně vysvětlená a možná se spíš jednalo o nějaké nepochopení nebo neporozumění.

Prostřednictvím paní předsedající bych chtěl poděkovat kolegu Brázdilovi a ubezpečit ho, že opravdu takhle to je myšleno v tom programu. A jsem si jistý, že musíme dotáhnout to, co se nepodařilo minulé vládě. Chápu, že to bylo dáno tím, že byl covid a že pak ta rychlá frekvence střídajících se ministrů jim nedala ke konci ani možnost poznat, co vlastně na tom ministerstvu se děje a kdo tam pracuje a hned to obcházeli. Takže se těžko daly tyto věci posunovat. Z toho důvodu já bych na tu práci, kterou odvedli - a nepopírám, že tam odvedli velký kus práce, rád navázal. A toto je jedna z věcí, kterou bych chtěl dotáhnout do konce, tedy ohledně záchranné služby. Myslím si, že je dobré využít, že je sice v opozici, ale to není podstatné. Jsou tady dva odborníci přes tuto problematiku. A tak jak jsem to do programu napsal, tak to také myslím, hodlám s nimi spolupracovat, tak abychom tuto problematiku posunuli do nejdál.

Záchranářství, první pomoc se ukázala v době covidu a nejenom v době covidu jako naprostý pilíř rychlé péče o naše pacienty a nejenom akutní pacienty. A proto této problematice v programu věnuji poměrně velkou pozornost. Já jsem přesvědčený, že co se týká jakéhokoliv placení za zdravotní péči, tak to nebylo myšleno zle a jednalo se pouze o neporozumění. V programu není slůvko o tom, že by si pacienti měli za zdravotní péči platit. Ale je to velmi jednoduché. My máme standardy zdravotní péče, tak jak, prostřednictvím vaším, paní předsedající, kolega Špičák řekl klinické doporučené postupy. Ty klinické doporučené postupy v podstatě zkopírují standardy německé, nejvyšší německé standardy kvality péče. Špičkové standardy kvality péče mají v Evropě čtyři země. A Česká republika se rozhodla, já si myslím, že to je správné, že se pro to rozhodla a já se nestydím na tomto místě a jsem rád, že to takhle mohu říct, poděkovat kolegům jak z koalice, tak z opozice, a rád budu jmenovat, vaším prostřednictvím, paní profesorku Adámkovou, která u toho je a doufám, že bude dále pokračovat, tak tyto standardy my adoptujeme do českého zdravotnictví a tyto standardy mají zaručit a zaručí českým občanům, aby kvalita péče byla stejná, dostupná, zdarma, a to v celé republice.

Tedy aby na ty výkony, na které půjdou - a nejsou to jenom chirurgické, onkologické či jiné výkony, měli stejnou kvalitu na všech pracovištích, kde ty výkony budou provádět. My jsme si plně vědomi, a to je debata všech odborníků ze všech politických stran - a je v tom shoda, já předpokládám, že kdyby v diskusi se některý z mých kolegů bez ohledu na to, z které je politické strany přihlásil, že to potvrdí. My jsme si vědomi, že transplantovat srdce, transplantovat játra nejde v každé nemocnici, proto máme dvě špičková transplantační centra. Ale i jsou i jiné výkony jako třeba nádory slinivky břišní jako třeba rakovina konečníku. A i u těchto výkonů musíme zajistit našim pacientům, aby kvalita té péče byla stejná všude, kam na ten výkon půjdou. A to je ten systém, ke kterému chci, aby směřoval.

Plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění - já chci víc. Já chci, abychom takto měli plně hrazeny a já jsem o tom mluvil, když jsem byl opoziční poslanec a teď to realizuji, preventivní programy. Komplexní preventivní programy, tedy navázat na dobré, co se udělalo a posunout to dál, a to, co znám jako lékař ze své pětatřicetileté praxe, a znají to, prostřednictvím paní předsedající, kolega Špičák, paní poslankyně Adámková a další, realizovat. Využít toho a využít k tomu spolupráci všech poslanců napříč politickým spektrem, kteří budou členové zdravotního výboru, a tímto se na tuto spolupráci těším.

Jsem si plně vědom, že jsem z Brna. Já se za to nestydím, a to je ta poslední námitka, která silně zněla. A jsem Moravák. Ano, jsou chvíle, kdy říkám: já su z Brna. V Brně se to tak říká. I v Praze, než jsem zjistil, že se pravidelně jezdí tramvají a ne šalinou, tak prostě určité období bylo, kdy jsem takhle tramvaj nazýval a jsem si vědom této, řekněme své chyby, pracuji na češtině, koneckonců mí předkové byli příbuzní, byli básníci, jeden z nich byl dokonce poměrně známý a byla by ostuda, kdybych naši nádhernou mateřštinu, jazyk Seiferta, Čapka nekultivoval. Já to udělám a udělám všechno proto, abych se kvalitou své češtiny blížil, alespoň blížil kvalitě češtině, prostřednictvím pana předsedajícího (paní předsedající?), pana poslance Babiše, který mě kritizoval. Udělám pro to maximum. Děkuji vám, a to je vše. (Potlesk z řad SPOLU.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…