Ministr Válek: Nebudu vyhazovat lidi z práce pouze na základě novinového článku

03.09.2023 14:04 | Ze sítí

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na komentář na webu Seznam zprávy ke kauze ředitele IKEM Stiborka

Ministr Válek: Nebudu vyhazovat lidi z práce pouze na základě novinového článku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Vládnutí a krizového řízení na základě mediálních titulků jsme si v posledních letech užili dost. Proto se v situacích, kdy se v médiích objeví vážná obvinění směřující k agendě Ministerstva zdravotnictví, rozhoduji na základě faktů a postupuji systematicky, i když to některá média nesou s nelibostí.

Když jsem si přečetl informace zveřejněné serverem Seznam Zprávy týkající se bývalého ředitele Stiborka, začal jsem je prověřovat. Následovalo setkání s panem Stiborkem. Výsledkem tohoto jednání byla jeho rezignace, necelé tři dny od zveřejnění textu. Asi jsem totiž stále ještě více lékař než politik, kterého by si možná někteří novináři představovali. Pacienta také nebudu léčit podle toho, co o něm psaly noviny, ale po tom, co jej vyšetřím.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29575 lidí

Po rezignaci ředitele Stiborka přešlo řízení nemocnice na jeho statutárního zástupce. Na rozdíl od řady redakcí tuzemských médií si na ministerstvu nečtu v policejních spisech jako v otevřené knize a nemám věšteckou kouli. Tudíž jsem nemohl o jeho prošetřování vědět. To je věc orgánů činných v trestním řízení. Mou odpovědností je zajistit, aby situace v IKEM neměla dopad na pacienty. To je pro mě to hlavní a podle toho postupuji. Proto jsem řízením nemocnice dočasně pověřil Helenu Rögnerovou, vrchní ředitelku sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění Ministerstva zdravotnictví.

Závěrem jedna principiální poznámka: Ministr zdravotnictví má velkou moc. Může jedním podpisem jmenovat či odvolat hlavu přímo řízené organizace a nemůže mu nikdo nic. K takové moci je třeba přistupovat s pokorou a já tak činím. Rozhodně nebudu vyhazovat lidi z práce pouze na základě novinového článku, jakkoli by si tak mnozí přáli. Jak říkám, jsem vědec, lékař a politik, který se rozhoduje na základě faktů. Nic na tom měnit nebudu, i když vím, že bych to v takovém případě měl u některých médií o poznání jednodušší. Jenže cesta, která se jeví být snadná, nemusí být vždycky ta správná.

„Trestuhodná nemotornost“? Takové zhodnocení si může dovolit skutečně jen někdo, kdo nenese žádnou zodpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Výsměch!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 03.09.2023 15:52:58
Válek jmenuje do IKEM lotry.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…