Ministr Válek: Pacientské organizace potřebují systémové financování

19.05.2022 12:45 | Tisková zpráva

Z kuchyně se to už dělat nedá. Tak znělo heslo odborné konference Pacientského hubu a Ministerstva zdravotnictví ohledně nutnosti systémového financování pacientských organizací. Z hlediska udržitelnosti u nich totiž nelze dlouhodobě spoléhat na princip dobrovolnosti.

Ministr Válek: Pacientské organizace potřebují systémové financování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

Pacientské organizace jsou převážně spolky sdružující chronicky nemocné osoby a jejich blízké. Za každou z téměř dvou set z nich stojí silný lidský příběh, do kterého se promítla nemoc či zdravotní postižení. Profesionálně vést pacientskou organizaci a aktivně zvyšovat zdravotní gramotnost však nelze dělat po večerech doma z kuchyně.

„Pacientské organizace vznikly tzv. zdola. Založili je sami pacienti nebo jejich rodiny s cílem vzájemně se podpořit a upozornit na problémy, které přináší život se zdravotní diagnózou. Tyto spolky reprezentují zájmy a práva pacientů v systému zdravotní péče,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V českém zdravotnictví hrají pacientské organizace důležitou roli, protože pomáhají odlehčit lékařům i celému systému. Ministerstvo zdravotnictví proto spustilo projekt Pacientský hub. Platforma, sídlící v pražských Vršovicích, nabízí svým členům zázemí, vzdělávací akce, e-learning a vzájemné sdílení zkušeností.

„Abychom zajistili efektivní podporu, musíme odborně řešit také systémové financování. Jsem rád, že se tu dnes sešlo tolik expertů a děkuji všem, kteří podporují neziskové organizace sdružující pacienty a jejich blízké,“ dodává náměstek ministra Jakub Dvořáček.

Projekt Pacientský hub je projekt Ministerstva zdravotnictví ČR financovaný z Fondů Evropského hospodářského prostoru a Norska 2014 – 2021 z programu Zdraví.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách