Ministr Válek: Ve zdravotnictví jsou priority jasné

09.05.2022 19:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k prioritám během předsednictví v Radě EU

Ministr Válek: Ve zdravotnictví jsou priority jasné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví

"Přínos, kterým organizovaná a živá Evropa může přispět civilizaci, je nezbytný pro udržení mírových vztahů,“ napsal 9. května 1950 v úvodu své deklarace francouzský ministr Robert Schuman, když přišel s návrhem na založení Evropského společenství uhlí a oceli. To se stalo základem dnešní Evropské unie, úspěšné evropské integrace a udržení míru na jeho území. Za více než zmínku také stojí, že jakmile státy do evropského společenství vstoupily, skončily tím mezi nimi do dnešního dne jakékoli vojenské konflikty.

My disponujeme přímým srovnáním. Po pádu Sovětského svazu jsme viděli propastný rozdíl v prosperitě na obou stranách železné opony, kde státy Evropského společenství byly ekonomicky daleko před bývalým východním blokem. Díky našemu vstupu do EU v roce 2004 jsme se nejen vrátili do rodiny vyspělých demokracií, ale také jsme mohli nakopnout a urychlit rekonstrukci naší země.

Od roku 2004 jsme od Evropské unie dostali přes 800 miliard korun na desítky tisíc projektů, které zlepšily život Čechů prakticky ve všech směrech. Přímá pomoc šla na projekty od rekonstrukce čističek v menších obcích přes velké investice do dopravní infrastruktury až po výzkumná centra a univerzitní kampusy. Nevěříte? Podívejte se sami na projekty ZDE.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

Pro studenty je tu například studijní program Erasmus, který jim umožňuje získat zkušenosti v zahraničí i cenné kontakty. Každý občan EU má navíc evropský průkaz pojištění. Ten garantuje zajištění nezbytné lékařské péče ve státním zařízení za stejných podmínek a za stejnou cenu, jako mají občané dané země. To jsou jen dva příklady z nesčetného množství výhod, které nám členství v EU dává.

V červenci tohoto roku navíc v EU přebíráme předsednickou štafetu. Tu naše vláda využije k prohloubení smysluplné spolupráce v řadě oblastí. Ve zdravotnictví jsou priority jasné. Patří mezi ně nejen zdravotnická pomoc Ukrajině, ale i obnovení jejího zdravotního systému po porážce ruských invazních vojsk. Dalšími hlavními tématy budou boj proti rakovině, léčba vzácných onemocnění, společný evropský postup v boji s pandemií či sdílení zdravotnických dat.

To vše je možné jen díky tomu, že evropské společenství se před sedmdesáti lety rozhodlo předejít jakékoliv další válce na svém území. Přeji všem šťastný a klidný Den Evropy!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.