Ministr Válek: Zajistit dostupnost péče pro uprchlíky z Ukrajiny je klíčové

18.03.2022 10:57 | Tisková zpráva

Ministerstvo zdravotnictví zřizuje tzv. UA POINTy, nízkoprahové ambulance, zajišťující zdravotní péči pro ukrajinské uprchlíky.

Ministr Válek: Zajistit dostupnost péče pro uprchlíky z Ukrajiny je klíčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

UA POINTy budou z rozhodnutí ministra zdravotnictví zřízeny při všech přímo řízených fakultních nemocnicích. Smyslem zřízení těchto nízkoprahových ambulancí je zajištění plynulého procesu poskytování zdravotních služeb osobám z Ukrajiny, které nebude schopna absorbovat síť poskytovatelů primární péče.

UA POINTy zřídí všechny fakultní nemocnice. Na místě bude poskytována lékařská pohotovostní péče pro dospělé, pro děti a dorost z Ukrajiny a v případě zvýšeného zájmu i gynekologicko-porodnická ambulance. Na místě budou zajištěny i tlumočnické služby. Ostatním nemocnicím Ministerstvo zdravotnictví zřízení UA POINTu doporučuje.

„Je zcela klíčové zajistit dostupnost péče pro uprchlíky z Ukrajiny. Nastavujeme proto systém, který bude funkční po celé České republice a nebude mít vliv na kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro české občany,“ dodal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vzhledem ke zvýšenému počtu osob z Ukrajiny budou navýšeny kapacity i možnosti IT systémů tak, aby péče o ukrajinské uprchlíky byla maximálně efektivní nejen pro samotné uprchlíky, ale i pro poskytovatele zdravotní péče. Jde zejména o úpravu systému ISIN a dispečinku intenzivní péče. Tyto změny slouží především ke zefektivnění plánování kapacit, sběru základních údajů o kapacitách UA pointů, počtů dostupných ambulancí, ordinačních hodin či kapacit pro RTG vyšetřování.

Podrobné informace mj. pro poskytovatele zdravotních služeb jsou uvedeny na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu