Ministr Válek: Zefektivnění kontrol posuzování dočasné pracovní neschopnosti

15.11.2022 19:02

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení.

Ministr Válek: Zefektivnění kontrol posuzování dočasné pracovní neschopnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Děkuji, paní předsedající. Já se pokusím být hodně stručný, protože tajně v srdci doufám, že se nejedná o konfliktní návrh a že vše půjde hladce.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, kolegyně a kolegové, jedná se o sněmovní tisk 296, což je návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.

Jenom stručně zopakuji, že předložený návrh zákona se týká změn v posuzování zdravotního stavu ze strany Lékařské posudkové služby. Konkrétně se v zákoně o organizaci a provádění sociálního zabezpečení navrhuje zavést novou pozici odborného nelékařského zdravotnického pracovníka, tedy nelékařského a zdravotnického, jehož úkolem bude se podílet na procesu posuzování zdravotního stavu a připravovat odborné podklady pro tvorbu posudků. Takto vypracovaný posudek bude schválen lékařem Okresní správy sociálního zabezpečení, tedy ten aspekt posudkového lékaře... (Vysoká hladina hluku v sále.)

Ten aspekt toho posudkového nemizí. Návrh zákona tedy stanovuje kvalifikační předpoklady pro výkon činnosti tohoto pracovníka, který bude mít odpovídající kvalifikaci a bude pomáhat těm posudkovým lékařům.

Dále se navrhují opatření procesního charakteru, jejichž účelem je zrychlení postupů při posuzování zdravotního stavu. Jedná se o stanovení lhůty pro předložení podkladů posuzovanou osobou k posouzení jejího zdravotního stavu nebo o zavedení elektronické komunikace posudkových lékařů, posunujeme tu elektronizaci, s poskytovali zdravotních služeb v rámci součinnosti při posuzování zdravotního stavu pro účely sociálního zabezpečení. Tedy toto by mělo ten celý proces zrychlit a pomoci zvládat ten nápor, který tady bezesporu existuje.

Navrhované dílčí úpravy v zákoně o nemocenském pojištění mají přispět, jak jsem již řekl, k zefektivnění kontrol posuzování dočasné pracovní neschopnosti orgánem nemocenského pojištění.

Na závěr ještě doplním, že návrh zákona nebude mít dopad na státní rozpočet a účinnost zákona se navrhuje dnem 1. ledna 2023. Já děkuji za pozornost a děkuji, že jste mě vyslechli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.