Ministr Vojtěch: Chceme zkrátit dojezdové doby sanitek do laboratoře, a urychlit tak diagnostiku

03.03.2020 4:33

Veškeré vzorky doposud na koronavirus testovala Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu v Praze. Ministerstvo zdravotnictví včera navýšilo laboratorní kapacity o další čtyři místa.

Ministr Vojtěch: Chceme zkrátit dojezdové doby sanitek do laboratoře, a urychlit tak diagnostiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

"Chceme být připraveni, pokud by počet vzorků skokově narostl. Cílem je také zkrátit dojezdové doby sanitek se vzorky do laboratoře a urychlit tak diagnostiku," vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nově bude provádět diagnostiku onemocnění koronaviru COVID-19 i Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Nemocnice České Budějovice, Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakultní nemocnice v Motole. Potvrzení všech nejasných a pozitivních výsledků však bude nadále provádět Národní referenční laboratoř. Ta bude taktéž v případě pozitivních výsledků organizovat křížové potvrzení v laboratoři v Berlíně. "První vzorky by nově zapojené laboratoře mohly postupně začít testovat již dnes odpoledne. Výsledky budou zasílat k nám na Ministerstvo zdravotnictví. My je budeme denně zveřejňovat a v případě pozitivních výsledků budeme samozřejmě neprodleně informovat veřejnost," doplnil ministr. Ministerstvo zdravotnictví také upozorňuje, že testování na koronavirus bude probíhat výhradně v těchto pěti vybraných laboratořích.

Testování na koronavirus je diagnostické. Stejně jako v okolních státech Evropy je v ČR dodržován postup laboratorního vyšetření osob pouze v indikovaném případě podezření na onemocnění COVID-19. Případ vyžadující laboratorní diagnostiku je případ splňující podmínky: pacient trpí akutním respiračním onemocněním (kašel, teplota, dušnost) a v období 14 dní před začátkem prvních příznaků byl v úzkém kontaktu s potvrzeným nebo pravděpodobným případem infekce COVID-19 nebo pobýval v oblasti s předpokládaným přenosem onemocnění v populaci. Testováni budou také hospitalizovaní pacienti s těžkým průběhem respiračního onemocnění bez epidemiologické anamnézy. Kritéria pro laboratorní testování osob jsou vyhodnocena epidemiologem krajské hygienické stanice.

Testování probíhá pouze u jedinců, kteří splnili tyto podmínky. V opačném případě by negativní výsledek vyšetření přítomnosti viru u osoby bez jakýchkoliv klinických příznaků mohl vést k nesprávnému závěru, protože vypovídá pouze o situaci organismu v okamžiku odběru, ale nemůže sloužit např. jako doklad o "neinfekčnosti". Informace o testování naleznete také ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

16:21 Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu