Ministr Vojtěch: Psychiatrická péče stále spočívá na velkých nemocnicích

08.10.2019 20:33

Vláda projednala zřízení nové vládní rady pro duševní zdraví. Nová vládní rada bude koordinovat politiku duševního zdraví v rámci mezinárodních vztahů a řídit implementaci strategických dokumentů pro tuto oblast.

Ministr Vojtěch: Psychiatrická péče stále spočívá na velkých nemocnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Na dnešní schůzi to projednala vláda. Jako u ostatních poradních orgánů bude jejím předsedou premiér Andrej Babiš, výkonným místopředsedou pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Rada poprvé zasedne letos v listopadu.

„Je nutné zdůraznit, že lidé s vážným průběhem duševního onemocnění často žijí v chudobě, jsou stigmatizováni a diskriminováni a dožívají se významně nižšího věku než běžná populace. Lidé s duševním onemocněním také častěji zneužívají alkohol a jiné návykové látky. Systém psychiatrické péče v ČR navíc stále spočívá na velkých psychiatrických nemocnicích, kde jsou lidé se závažnými duševními onemocněními hospitalizováni i déle než 20 let, což je jednoznačně nákladově neefektivní v porovnání s komunitní péčí, tedy péčí poskytovanou v přirozeném prostředí lidí s duševním onemocněním. Proměnu současného stavu má za cíl reforma péče o duševní zdraví, na které intenzivně pracujeme a jsou již vidět její hmatatelné výsledky, zejména v podobě center duševního zdraví. Ministerstvo zdravotnictví již udělalo maximum a reformu nastartovalo. Nyní ji potřebujeme posunout dál, což půjde pouze v úzké spolupráci s ostatními resorty,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Rada bude projednávat Národní akční plán pro duševní zdraví 2030 a definovat jeho principy a cíle. Pracovat bude také na akčním plánu prevence sebevražd nebo plánu pro Alzheimerovu chorobu. Koordinovat bude také financování ze státního i regionálního rozpočtu a povede krajské koordinátory duševního zdraví. Každý rok v květnu bude předkládat vládě svou výroční zprávu.

Úkolem Rady bude koordinovat spolupráci mezi ministerstvy, správními úřady, nestátními organizacemi a odbornými společnostmi, a dále předkládat doporučení k materiálům předloženým vládě ČR. „Díky zřízení rady se duševní zdraví stává jedním z klíčových témat této vlády, což vnímám jako nesmírný posun a slibuji si od toho urychlení námi započatých kroků,“ řekl ministr.

Členy rady budou kromě premiéra a ministra zdravotnictví také ministryně práce a sociálních věcí, ministr školství, vnitra, spravedlnosti, pro místní rozvoj, financí a zmocněnec vlády pro lidská práva, zástupce Asociace krajů, Asociace měst a obcí, zástupci Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně včetně její dětské a dorostové sekce, zástupci zdravotních pojišťoven a poskytovatelů a uživatelů služeb v oblasti péče o duševní zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu