Ministr Vojtěch: Registr v rámci fakultní nemocnice pomůže zvýšit počet dárců kostní dřeně

14.07.2020 14:33

Vláda schválila materiál Ministerstva zdravotnictví, který umožní Českému národnímu registru dárců kostní dřeně na své náklady postavit nové prostory podle návrhu architektky Evy Jiřičné na již stojící osmipatrové budově Fakultní nemocnice Plzeň.

Ministr Vojtěch: Registr v rámci fakultní nemocnice pomůže zvýšit počet dárců kostní dřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Ta v současnosti slouží jako hemato-onkologická klinika. Svým kladným postojem tak vláda udělila výjimku z trvalé nepotřebnosti pozemků pro stát, což je předpokladem realizace projektu. Registr dárců si aktuálně prostory pronajímá od FN Plzeň. Je však velmi pravděpodobné, že nemocnice bude v budoucnu tyto pronajaté prostory potřebovat pro svoji činnost. Vláda proto podpořila výstavbu samostatných prostor pro registr dárců s názvem „Obláček nad Plzní“ na střeše hemato-onkologické kliniky fakultní nemocnice, které si registr sám zafinancuje.

„Pro pacienta, trpícího poruchou krvetvorných buněk, není jiná možnost záchrany než darování kostní dřeně. Přitom pro každého čtvrtého pacienta se bohužel vhodný dárce nenajde. Je proto nesmírně důležité darování kostní dřeně v ČR podporovat. Navýšením počtu potenciálních dárců v registru se zvyšuje pravděpodobnost záchrany životů. Výstavba sídla registru přímo v rámci budovy fakultní nemocnice dá této velmi důležité veřejné službě prostor k dalšímu rozvoji a pomůže snaze zvýšit počet dárců,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Je skvělé, že se projekt, který pochází z pera špičkové architektky Evy Jiřičné a pracovalo se na něm 9 let, za současné vlády a ministra Vojtěcha konečně realizuje. Umístění nové budovy na střeše nemocnice je ideální vzhledem k blízkosti s hemato-onkologickým oddělením,“ řekl ředitel Českého národního registru dárců dřeně Daniel Pagáč.

Český národní registr dárců kostní dřeně je obecně prospěšnou společností, která zajišťuje nábor, registraci a vyšetření dobrovolných dárců kostní dřeně v České republice a odběry k transplantaci nemocných s leukémií, nádory a jinými nemocemi krve. Poskytuje obecně prospěšné služby v oblasti dárcovství a transplantace kostní dřeně.

Více informací o Českém národním registru dárců kostní dřeně naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…