Ministr Vojtěch: Thomayerova nemocnice nový centrální urgentní příjem potřebuje

15.06.2020 9:41

Strategická investice do nového urgentního příjmu v Thomayerově nemocnici za 835 milionů dostala od ministerstva zelenou.

Ministr Vojtěch: Thomayerova nemocnice nový centrální urgentní příjem potřebuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Thomayerova nemocnice získala od Ministerstva zdravotnictví registraci pro výstavbu nového centrálního urgentního příjmu. Cílem strategické investice ve výši 835 milionů korun je především zajištění nepřetržité specializované urgentní péče a zabezpečení krizové připravenosti na mimořádné události s hromadným postižením pacientů. Jedná se celkově již o čtvrtou registrovanou strategickou investici. Dalšími registrovanými strategickými investicemi jsou IKEM, FN Hradec Králové a FN Plzeň.

„Thomayerova nemocnice patří mezi významná zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje kompletní lékařskou a ošetřovatelskou péči, a to nejen pro obyvatele Prahy, ale i pro pacienty ze Středočeského kraje. Nemocnice má významnou plicní kliniku, kam se jezdí léčit lidé z celé republiky. Je proto nesmírně důležité, aby byla schopna poskytovat akutní péči 24 hodin 7 dní v týdnu. Nový moderně koncipovaný pavilon umožní urychlené převzetí pacientů od záchranné služby bez ohledu na charakter zdravotních obtíží a okamžitou diagnostiku a zahájení léčby multioborovým týmem,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nemocnice v současnosti zaostává hlavně strukturou rozmístění jednotlivých provozů, které jsou včleněny do areálu, který nebyl původně určen pro zdravotnický provoz. Původní koncepce vycházející z pavilonového uspořádání klade velké nároky jak na pacienty, tak na zaměstnance nemocnice a má negativní vliv na ekonomiku řady provozů.

Navrhované umístění centrálního urgentního příjmu proto umožní v rámci jednoho komplexu poskytnout pacientům s akutním život ohrožujícím onemocněním urychlenou a komplexní diagnostiku s následnou terapií, a to vše bez časových ztrát. Budova bude kapacitně i technologicky dobře vybavena pro nárazový příjem většího počtu pacientů, a to včetně provedení dekontaminace pro případ zasažení chemickými nebo biologickými látkami.

Umístění urgentního příjmu a navazujících oborů v novém pavilonu nemocnice bude v souladu s moderními trendy v medicíně. Vzhledem k tomu, že je v areálu Thomayerovy nemocnice vybudován heliport, bude možné přebírat také kriticky nemocné pacienty transportované pomocí letecké záchranné služby.

Na realizaci investice jsou plánovány celkové finanční prostředky ve výši 835 milionu korun, z toho 584,5 milionů korun bude financováno ze státního rozpočtu a 250,5 milionů korun jde z vlastních zdrojů Thomayerovy nemocnice. Stavba je plánovaná v letech 2022–2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…