Ministr Výborný: Nedanění dotací - k tomuto návrhu nepřistoupíme

06.03.2024 7:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k situaci v zemědělství.

Ministr Výborný: Nedanění dotací - k tomuto návrhu nepřistoupíme
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Marek Výborný před ministerstvem zemědělství

VÝSLEDKY JEDNÁNÍ PRO ZEMĚDĚLSKÝ SEKTOR

Dovozy z Ukrajiny – na Evropské úrovni je navrženo prodloužení bezcelního obchodu s Ukrajinou i po 5. červnu, v oblasti zemědělství se počítá se spuštěním celních kvót u vajec, drůbežího masa a cukru v případě, že jejich objem jejich dovozu převýší průměrný dovoz v letech 2022 a 2023. Na EU úrovni budeme požadovat na tento seznam zařadit i obiloviny a olejniny.

Dovozy z Ruska – prověřujeme možnosti, aby Evropa zakázala dovoz obilovin a olejnin z Ruska na evropský trh, např. i zařazením obilovin a olejnin na sankční seznam. Řešení se prověřuje na úrovni premiérů a ministerstev zahraničí.

Po Evropské komisi budeme požadovat přípravu a spuštění podpůrného balíčku pro evropské zemědělce z rozpočtu EU. (Odmítáme ale možnost spuštění podpor z národních rozpočtů, dostali bychom se do souboje národních rozpočtů, který by ještě více prohloubil rozdíly mezi podporu v jednotlivých zemích EU).

Posílíme 2. pilíř SZP, tedy investiční podpory pro letošní rok. V podzimním kole rozdělíme cca 3 mld. Kč (místo původně avizovaných 1,5 mld. Kč). Uděláme mezi zemědělci šetření, do kterých oblastí chtějí nejvíce investovat a podle toho připravíme programy, které jim to umožní. Zacílení investic bude primárně na střední podniky.

Snižování byrokracie – MZe připravuje dva antibyrokratické balíčky. Jeden „legislativní“ (kde bude nutné upravit zákony) a druhý (rychlejší), který se týká nařízení, metodik a pokynů ať už ze strany ministerstva, vlády nebo resortních orgánů.

Navýšíme podporu pro živočišnou výrobu skrze posílení dotací na welfare (dobré životní podmínky) zvířat. K plánovaným 672 mil. Kč přidáme dalších 550 mil. Kč. Celkem tedy 1,22 mld. Kč. To je rychlá a výrazná pomoc pro zemědělce ještě pro letošní rok.

Pro rok 2025 půjde do sektoru zemědělství navíc 2 mld. Kč, které byly slíbeny v roce 2022 dohodou předsedů koaličních stran na podporu zaměstnanosti na venkově. Jakou cestou tyto prostředky k zemědělcům půjdou nyní vyhodnocují experti.
Kde pomoci nemohu:

V oblasti možného snížení daně z nemovitosti požadavek zemědělců neuspokojíme. Zvýšení daně z nemovitosti bylo odsouhlaseno jako součást konsolidačního balíčku, a tak to zůstane. Každá výjimka by otevřela diskusi na téma dalších výjimek.

Nebudeme hýbat s nastavením redistributivní sazby (23 % na prvních 150 hektarů). Na základě propočtů se ukázalo, že by to nevedlo ke zlepšení situace – výrazně bychom ubrali malým zemědělcům, středním podnikům bychom přidali jen nepatrně. Tato změna by nevedla ke zlepšení celkové situace.

Nedanění dotací - k tomuto návrhu nepřistoupíme. Přímé dotace se daní ve většině zemí EU. Navíc by opatření nepomohlo středním podnikům, kam chceme podporu cílit. Pomohly bychom tím výrazně ziskovým zemědělcům, naopak těm postiženým krizí by toto opatření nepomohlo.

Osobně chci všem poděkovat. Jednání byla tvrdá, ale v současné situaci se povedlo víc, než jsem osobně doufal. Není to o jednom ministrovi, ale o celé vládě, najít shodu proto není jednoduché, ale to už tak v demokracii chodí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…