Ministr Zaorálek: ČR nabízí pomoc zemím západního Balkánu zasažených migrací

10.10.2015 14:17

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zastupoval ČR na Konferenci k migrační trase přes východní Středomoří a západní Balkán, která se konala 8. října 2015 v Lucemburku. Ministři přijali společnou deklaraci a ČR představila konkrétní nabídku pomoci.

Ministr Zaorálek: ČR nabízí pomoc zemím západního Balkánu zasažených migrací
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s občany v Olomouci

V Lucemburku se uskutečnila konference na vysoké úrovni k migrační trase přes východní Středomoří a západní Balkán, které se účastnili ministři zahraničních věcí a vnitra členských států EU a dalších zemí zasažených migrací. Jednalo se o první konferenci k migraci na vysoké úrovni, o jejímž konání rozhodli lídři zemí EU na summitu v červnu 2015 a která byla věnována aktuální migrační krizi.

Ministři přijali společnou deklaraci, která obsahuje soubor opatření zaměřených na zvládání přílivu uprchlíků, kteří do Evropy přichází přes východní Středomoří a západobalkánskou trasu. „Česká republika zdůraznila nutnost jasného akčního plánu s konkrétními časy a kroky, které bude EU provádět,“ přiblížil ministr Zaorálek.

Opatření se týkají především oblasti mezinárodní ochrany a azylu, účinné ochrany vnějších hranic, boje proti organizovaným kriminálním skupinám zprostředkovávajícím pašování uprchlíků, návratové politiky a řešení příčin migrace. Dále se deklarace zaměřuje na podporu zemí sousedících se Sýrií, tedy Turecka, Jordánska, Libanonu, a dále zemí nejvíce zasažených transitem uprchlíků, kam patří především země západního Balkánu. Právě zástupci výše uvedených zemí se konference v Lucemburku účastnili a připojili se k textu společné deklarace. „Země západního Balkánu musíme zapojit do společného řešení krize, pomoci jim v jejich nelehké situaci a prakticky ukázat naší solidaritu,“ uvedl ministr Zaorálek.

Musíme usilovat o spolupráci s Tureckem

ČR je připravena se aktivně zapojit do připravovaných kroků. „Jedná se o konkrétní formu pomoci finanční materiální i personální, například pro země západního Balkánu uvolní Česká republika tři miliony Eur,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Z českého pohledu je důležitým faktorem pro řešení migrační krize zintenzivnění evropské spolupráce a angažmá v zemích přímo sousedících se zónami konfliktu, kde hraje klíčovou roli Turecko. „Musíme usilovat o spolupráci s Tureckem, Česká republika podporuje jeho zařazení na seznam tzv. bezpečných zemí, kam je možné vracet uprchlíky. To je také společný postoj Visegrádské čtyřky,“ uvedl ministr Zaorálek za ČR, předsednickou zemi Visegrádské skupiny.

Tématu migrace se bude věnovat také nadcházející konference na vysoké úrovni, která je plánována na 11. a 12. listopadu 2015 ve Valettě a bude zaměřena na africkou migrační trasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).