Ministr Zaorálek: Je poměrně příhodná doba pro rozvoj kanadsko-českých vztahů

08.06.2017 15:48

Projev na 57. schůzi sněmovny 8. června 2017 k Vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Kanadou na straně druhé:

Ministr Zaorálek: Je poměrně příhodná doba pro rozvoj kanadsko-českých vztahů
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pořadu Partie.

Už jsem tady vlastně o tomto tématu a dohodě mluvil několikrát, tak se to pokusím nějak zkrátit. Jedná se tedy o Dohodu o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a jejími státy a Kanadou na druhé straně. Ono to vyvolává pozornost, která je někdy způsobena tím, že se to směšuje s tou komplexní Dohodou o hospodářské a obchodní spolupráci mezi Evropskou unií a Kanadou, která se jmenuje CETA. Tak já zase na úvod zdůrazním, že v tomto případě neprojednáváme tedy tuto obchodní dohodu CETA, že je toto pouze ona taková předtím předcházející obecná dohoda pouze o strategickém partnerství, že tématem této spolupráce mezi Evropskou unií a Kanadou je boj s terorismem, boj proti organizovanému zločinu, boj proti nelegální migraci, migrační problematika.

A pak jsou tam taková obecná témata jako podpora udržitelného rozvoje, podpora výzkumu, ale taky samozřejmě i kulturní spolupráce a podobně. Já jsem tady minule dlouze mluvil také o své cestě do Kanady a o tom, že je dneska poměrně velmi příhodná doba pro rozvoj kanadsko-českých vztahů, protože si myslím, že v Kanadě je v současné době z řady důvodů, které tady nechci opakovat, velmi příznivá atmosféra pro spolupráci s Českou republikou.

A myslím si, že se dokonce chystá i nějaká cesta poslanců, tuším, Sněmovny do Kanady, takže jsem přesvědčen, že schválení této dohody by té atmosféře i vývoji velmi pomohlo. Nechci už opakovat, co jsem tady myslím v minulosti nedávno poměrně široce vykládal. Takže jenom připomínám, že je to tento bod, že jsme ve druhém čtení a přál bych si, abychom to ukončili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.