Ministr Zaorálek: Jsme velmi znepokojeni zhoršováním humanitární situace v Jemenu

15.04.2015 15:50

Prohlášení MZV k situaci v Jemenu

Ministr Zaorálek: Jsme velmi znepokojeni zhoršováním humanitární situace v Jemenu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Česká republika vítá přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2216 (2015) a vyzývá k její plné implementaci. Česká republika potvrzuje svou podporu politickému procesu jako jedinému možnému způsobu, jak navrátit zemi stabilitu, a oceňuje úsilí Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu svolat do Rijádu na žádost jemenského prezidenta konferenci k vývoji situace.

Pro dosažení politické stabilizace je klíčové, aby všichni relevantní jemenští aktéři, především Huthíové, plně respektovali závazky vyplývající z iniciativy Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu, výsledky konference národního dialogu a příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Plánovaná konference v Rijádu by měla být komplementární k probíhajícím vyjednáváním za zprostředkování OSN a podpořit obnovení procesu politické transformace v Jemenu. V opačném případě hrozí nárůst vlivu extremistických a teroristických skupin, především al-Káidy, který by měl závažné regionální dopady.

Česká republika je velmi znepokojena rychlým zhoršováním humanitární situace v Jemenu a vyzývá všechny zúčastněné strany, aby umožnily evakuaci civilistů a pracovníků zainteresovaných států a mezinárodních organizací z Jemenu. Oceňujeme kroky, které v tomto směru již byly podniknuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice