Ministr Zaorálek: Mou vizí je povýšit knihovny na vzdělávací, kulturní a komunitní centra pro všechny

02.02.2020 7:37

Ministr Zaorálek zahájil pravidelné diskuze u kulatého stolu k budoucnosti knihoven v ČR.

Ministr Zaorálek: Mou vizí je povýšit knihovny na vzdělávací, kulturní a komunitní centra pro všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

První setkání z plánované série kulatých stolů pořádaných Ministerstvem kultury zaměřených na současné a budoucí postavení knihoven a knihovníků v České republice se uskutečnilo dne 31. ledna 2020 na půdě Ministerstva kultury.

Odborný program byl zaměřen na téma " Knihovny jako centra celoživotního a občanského vzdělávání". Cílem diskuze bylo nadefinovat možnosti knihoven a dalších dotčených organizací a institucí státu zapojit se do procesu celoživotního a občanského vzdělávání české společnosti a zahájit intenzivní debatu nad potřebnými změnami.

Ministr Zaorálek ve svém úvodním vystoupení poděkoval všem přítomným za podporu a zájem o současné a budoucí postavení knihoven a knihovníků v České republice. Zdůraznil, že česká společnost bude v následujících letech čelit dopadům digitalizace a robotizace. Podle jeho názoru se musí společnost na tyto změny připravit a právě knihovny  představují důležitý článek v této změně. V České republice funguje unikátní hustá síť více jak 5000 knihoven, které mají kapacity na to stát se centry celoživotního a občanského vzdělávání. Brání jim k tomu však nedostatečná legislativní úprava, nevyjasněné financování či větší provázanost zainteresovaných institucí.

"Chtěl bych, aby se knihovny, galerie i muzea staly pevnou součástí systému vzdělávání ve školách. Jsem přesvědčen, že všechny tyto instituce mají velký potenciál pro svůj další rozvoj a rád bych pokračoval v rozhovorech na toto téma také s ministrem školství. Mou vizí je povýšit knihovny jako vzdělávací, kulturní a komunitní centra dostupná pro všechny skupiny obyvatel. Místo, kam si člověk bez ohledu na svůj původ a vzdělání přijde rozšířit své obzory, dál se vzdělávat, ale také trávit volný čas. Vím však, že před námi leží řada překážek legislativní i finanční povahy, ale myslím si, že pokud jinde ve světě úspěšně transformovali knihovny do moderních společenských center, my to můžeme zvládnout také," řekl ministr Zaorálek. 

Vize pořádání tzv. kulatých stolů prostřednictvím MK vznikla na podzim 2019 při setkání ministra kultury Lubomíra Zaorálka s knihovníky a zástupci nezávislé iniciativy Za knihovny. Dnešní neformální diskuze se zúčastnili zástupci  iniciativy Za knihovny, MŠMT, Svazu měst a obcí, Spolku pro obnovu venkova, Sdružení místních samospráv, zástupci Knihovnického institutu NK ČR.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě