Ministryně Benešová: Účelem je rozšířit omezený ústavní rozsah kontrolní působnosti NKÚ

18.08.2021 23:15

Projev na 15. schůzi Senátu 18. srpna 2021 k návrhu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu

Ministryně Benešová: Účelem je rozšířit omezený ústavní rozsah kontrolní působnosti NKÚ
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti

Přeji dobré odpoledne, vážený pane předsedající, vážené senátorky, vážení senátoři, krátce uvedu tento návrh zákona, který byl dlouho očekáván a který nám teď komplikuje ústava.

Vláda 3. prosince 2018 schválila návrh zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, a předložila jej 20. prosince 2018 do Poslanecké sněmovny k projednání. Ta jej projednala 7. července 2021 a 26. července jej postoupila Senátu.

Důvod předložení této novely, tím je realizován jeden ze závazků vlády obsažený v jejím programovém prohlášení, jehož cílem je rozšířit dosavadní omezený rozsah kontrolní působnosti NKÚ. A to především na území samosprávné celky, některé další veřejnoprávní právnické osoby a veřejně vlastněné obchodní společnosti.

Navržené rozšíření odpovídá Lymské deklarace, přijaté Mezinárodní organizací kontrolních úřadů. Rozšíření kontrolní působnosti NKÚ má významně posílit jednu z priorit vlády, a to snížení schodku státního rozpočtu podstatně v posledním období navýšeného v důsledku opatření, přijatých zejména v souvislosti nutnými výdaji na řešení krize v důsledku pandemie covid-19.

Předpokladem dosažení tohoto cíle je celkově hospodárné nakládání se všemi veřejnými prostředky, k němuž má možnost NKÚ prověřovat hospodaření. V tomto směru navazuje vláda předloženým návrhem novely zákona o NKÚ o obdobné snahy vlád předchozích, jakož i poslanců, kdy v 6. volebním období Poslanecké sněmovny byly rozšiřovány návrhy kontrolní působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu. Celkem to bylo třikrát a v 7. volebním období dvakrát.

Nutným předpokladem pro přijetí předloženého návrhu zákona je souběžné schválení rozšíření ústavní úpravy v rozsahu kontrolní působnosti NKÚ. V tomto směru vládní návrh novely zákony o NKÚ navazuje na poslanecký návrh novely ústavy, což je sněmovní tisk č. 229 a senátní tisk č. 205.

Obecně k tomu návrhu. Návrh je předkládán jako věcně související právní předpis k poslaneckému návrhu novely ústavy, který byl již Senátu předložen. Jehož účelem je rozšířit omezený ústavní rozsah kontrolní působnosti NKÚ. Kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu má podle návrhu nově podléhat vedle hospodaření s majetkem též hospodaření s dalšími veřejnými prostředky, kde půjde např. o hospodaření veřejných institucí, jako je Česká televize, Český rozhlas, dále hospodaření s prostředky poskytnutými vedle státního rozpočtu i z dalších veřejných rozpočtů, hospodaření právnických osob většinově vlastněných nebo ovládaných státem nebo územním samosprávným celkem.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Předložený návrh zákona v návaznosti na poslanecký návrh novely ústavy pak konkrétně obsahuje vymezení pojmů, které návrh novely ústavy v souvislosti s rozšířením kontrolní působnosti NKÚ zavádí. Jedná se o pojmy hospodaření s dalšími veřejnými prostředky, které je vymezeno taxativně výčtem konkrétních subjektů, hospodaření s prostředky poskytnutými z veřejných rozpočtů výčtem rozpočtů, které se pro kontrolní účely NKÚ pokládají za veřejné.

Pokud jde o další postup, tak poslanecký návrh novely ústavy, schválený sněmovnou 12. února, byl postoupen Senátu 24. února 2020. Návrh novely ústavy byl Senátu přikázán ústavně-právnímu výboru jako garančnímu. Byl projednán výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu, výborem pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a stálou komisí Senátu pro Ústavu ČR a parlament procedury. Ústavně-právní výbor Senátu 20. ledna 2021 přijal k němu usnesení, ve kterém doporučil Senátu poslanecký návrh vrátit Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy. Na program schůze Senátu návrh novely ústavy zařazen dosud nebyl a nebyl obsažen ani v návrhu pořadu této schůze.

Poslaneckou sněmovnou 7. července vládní návrh zákona o NKÚ byl tedy projednán. Návrh novely zákona o NKÚ, pokud jde tedy o jednotlivé výbory, tak výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu doporučil jeho zamítnutí. Ústavně-právní výbor rovněž a výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu nepřijal k návrhu žádné usnesení. Stálou komisí Senátu pro ústavu a parlament procedury byl projednán 20. července. A bylo konstatována dlouhodobá podpora rozšíření kontrolní působnosti NKÚ, nevhodnost otálení atd. Stálou komisí Senátu pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů finanční správy, tam se poukázalo na nedostatečné kompetence NKÚ. V podstatě byla zákonu dána podpora.

Před projednáváním samotného vládního návrhu novely zákona byla projednána na plénu Senátu v podstatě novela ústavy, neboť bez takového projednání by nemohlo dojít ke schválení a byl by tady v podstatě protiústavní návrh zákona. Jsem si toho vědoma. Na závěr mi dovolte zdůraznit nezastupitelný význam kontrolních zjištění NKÚ, poukázat na oblasti, kde právní úprava není dostačující. A jsem si vědoma, že k přijetí návrhu novely zákona o NKÚ je nezbytné předchozí přijetí tomuto návrhu odpovídající novely ústavy.

Je to senátní tisk č. 205. A samozřejmě budu respektovat váš postup, pokud jde o další postup ve vztahu k senátnímu tisku č. 205. V důsledku takového postupu bude projednání návrhu prováděcí novely zákona o NKÚ Senátem pouze formální, neboť Senátu asi nezbude nic jiného, než tento návrh zákona bez dalšího zamítnout. Toho jsem si vědoma a budu to respektovat.

To je asi všechno, co jsem k tomuto tisku chtěla říci. Jinak se domnívám, že ten návrh zákona byl kvalitně odpracován a je potřeba jej dát do souladu s ústavou.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice