Ministryně Černochová: Česká republika sníží počet vojáků v Mali, mise EUTM a MINUSMA pokračují

20.02.2022 17:14 | Tisková zpráva

Jedna ze tří operací, v nichž v Mali působí čeští vojáci, bude ukončena. Zástupci evropských států se rozhodli utlumit její činnost a stáhnout jednotky, působící v úkolovém uskupení Takuba v rámci francouzské operace Barkhane.

Ministryně Černochová: Česká republika sníží počet vojáků v Mali, mise EUTM a MINUSMA pokračují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Snížení počtu vojáků v Mali se netýká výcvikové mise Evropské unie EUTM a mise MINUSMA pod hlavičkou OSN, kde české zapojení pokračuje. „Odchod evropských sil z uskupení Takuba je reakcí na politický vývoj v Mali,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Česká republika i ostatní spojenci své jednotky do Mali vyslali na základě pozvání, respektive žádosti, tehdejší malijské vlády. Základním předpokladem českého angažmá byla podpora ze strany vlády Mali a klíčových evropských partnerů. V důsledku aktivit přechodné vlády chybí podmínky pro efektivní působení operace Takuba a dosažení operačních cílů.

Evropští představitelé reagují na dlouhodobý vývoj, kdy současná malijská přechodná vláda zásadním způsobem omezuje a znemožňuje výkon operačních aktivit mezinárodních jednotek v zemi a její kroky zároveň narušují spolupráci s mezinárodními partnery. Na konci ledna malijské orgány vyzvaly Dánsko, aby jeho jednotky opustily Mali, nebo také vypověděly francouzského velvyslance.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34131 lidí

„Úkolové uskupení Takuba je do značné míry postaveno na spolupráci s francouzskými ozbrojenými silami. Bylo tedy jasné, že jakékoliv pokračování bude záviset na jejich rozhodnutí. Stažení z Takuby nemění nic na tom, že bezpečnost v Sahelu a podpora jeho stability je pro Českou republiku a Evropskou unii nadále důležitá,“ zdůraznila ministryně Černochová. Stažení jednotek z úkolového uskupení Takuba bude postupné a nejprve bude muset být podrobně naplánováno. K tomu armáda přistoupí co nejdříve, jedná se však o proces, který bude trvat týdny až měsíce.

Hlavním účelem úkolového uskupení Takuba byl výcvik malijských speciálních sil a pomoc v boji proti terorismu. Jednalo se tak o důležitý příspěvek k bezpečnosti a stabilitě regionu i k ochraně Evropy před terorismem a nelegální migrací.

Ochrana a bezpečnost Evropy nadále zůstává dlouhodobým cílem pro působení příslušníků Armády ČR v zahraničních misích. Rozhodnutí o stažení vojáků z uskupení Takuba tak neznamená konec angažmá České republiky v regionu. Vojáci nadále působí v dalších dvou operacích v Mali, tedy v nebojové výcvikové misi Evropské unie (EUTM) a misi OSN (MINUSMA). Platí také, že nadále probíhají přípravy na české velení silám mise EUTM ve druhé polovině roku 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…