Ministryně Černochová: Digitalizace celé řady věcí v agendě zbraňové legislativy

26.01.2024 18:02

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovně 26. ledna 2024 k vládnímu návrhu zákona o zbraních a střelivu

Ministryně Černochová: Digitalizace celé řady věcí v agendě zbraňové legislativy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Také děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dnes máme ve třetím čtení projednat návrh nového zákona o zbraních a střelivu. Již od tragické události na Filozofické fakultě otázka potřebnosti příslušné regulace zbraní a nutnosti přijetí nového zákona o zbraních je diskutována ve veřejném prostoru v míře dosud nevídané.

K tématu zbraňové legislativy byl panem zpravodajem Letochou uspořádán kulatý stůl, kterého se aktivně účastnila celá řada z vás. Dovolte mi stručně shrnout základní změny, které přináší nový zákon... (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedajícího se žádostí o zjednání klidu.)

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím o klid v sále.

Ministryně obrany ČR Jana Černochová ...nový zákon o zbraních a zmínit i některé nové instituty, které zpřísňují právní regulaci. Návrh zákona především důsledně digitalizuje celou řadu v té agendě zbraňové legislativy.

Dále se zavádí možnost policie okamžitě zajistit zbraně osobě, o které je k dispozici informace prokazující, že daná osoba představuje vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek a pro bezpečnost. Dále zkrácení doby pro posuzování zdravotní způsobilosti držitele zbrojního oprávnění ze současných 10 na 5 let. Dále tam je povinnost podnikatelů hlásit podezřelé transakce. Dále tam je zvýšení kontrolní činnosti policie a rozšíření skutečností evidovaných v Centrálním registru zbraní a rozšíření automatických avizací a dalších funkcionalit.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že přijetí nového zákona o zbraních zlepší právní regulaci držení zbraní v České republice. Po přijetí tohoto zákona se určitě řada z nás dál bude této problematice věnovat a povedeme o tom další debaty, avšak prosím všechny, neblokujme nyní přijetí tohoto zákona. Ten zákon je potřebný a ta debata, která bude probíhat následně, tak jistojistě bude řešit i některé záležitosti, které se třeba diskutovaly právě i na tom semináři pořádaném panem zpravodajem kolegou Letochou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…