Ministryně Černochová: Pojmy hrdinství a nejvyšší oběť získávají nový akcent

23.05.2022 21:45 | Tisková zpráva

Městská část Praha 2 připravuje k letošnímu 80. výročí vojenské operace Anthropoid hned několik vzpomínkových akcí. Na mnohých se bude podílet také Československá obec legionářská.

Ministryně Černochová: Pojmy hrdinství a nejvyšší oběť získávají nový akcent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Ve výčtu akcí nebudou chybět například panelové výstavy, tradiční pieta v Resslově ulici nebo celodenní akce pro veřejnost s bohatým doprovodným programem na Karlově náměstí.

„Anthropoid byla mimořádná vojenská operace, která vyžadovala odvahu a odhodlání položit za vlast i oběť nejvyšší. V Praze 2 si hrdinství parašutistů připomínáme každým rokem. Letos chystáme hned několik akcí, tu největší na Karlově náměstí, jen kousek od místa, kde probíhal poslední boj parašutistů. Jejich čin má hlubší význam právě dnes, kdy pojmy hrdinství a nejvyšší oběť získávají nový akcent ve světle toho, co v současné době páchá válečný zločinec Putin na Ukrajině,“ řekla u příležitosti letošního výročí operace ministryně obrany a radní Prahy 2 Jana Černochová.

„Praha 2 se i letos připojuje k uctění památky hrdinů. Neměli bychom však opomenout ty, kteří měli odvahu výsadkářům pomáhat i za cenu svého života. V ulicích Vinohrad i Nového Města můžeme nalézt mnoho pomníčků, které jsou tichou připomínkou hrdinství obyčejných lidí. Jim všem vděčíme za to, že jsme po skončení druhé světové války mohli stát na straně vítězů. Věnujte jim proto, prosím, tichou vzpomínku spolu s námi,“ dodala starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Série akcí bude zahájena v předvečer výročí události 26. května vernisáží venkovní panelové výstavy s názvem Anthropoid 80 na náměstí Míru, kterou připravila Československá obec legionářská ve spolupráci s Iniciativou A. V rámci vernisáže bude představena také další z putovních her seriálu Putování Prahou 2 – Anthropoid v ulicích Prahy 2“, věnovaná místům, událostem nebo osobnostem spjatým s operací Antropoid. Výstavu samotnou budou návštěvníci moci zhlédnout od 27. května do 18. června, tedy ode dne výročí samotného atentátu do dne posledního boje československých parašutistů v Resslově ulici.

Další doprovodnou akcí bude putovní panelová výstava Centra české historie, o.p.s. s názvem „Operace Anthropoid“, která bude k vidění od 1. do 30. června v budově radnice Prahy 2. Expozice je určena zejména mladé generaci, které se autoři výstavy snaží přiblížit téma srozumitelnou formou. Zájemcům z řad pedagogů i rodičů je k dispozici na webu pořadatele také metodický průvodce.

Hlavní událostí letošního 80. výročí operace Anthropoid bude připomínková akce Československé obce legionářské, která se uskuteční za podpory Ministerstva obrany České republiky a Prahy 2 v pátek a sobotu 17. a 18. června na Karlově náměstí. Vznikne zde dobový vojenský tábor s prezentací výcviku a vybavení československých parašutistů a československých pozemních jednotek ve Spojeném království. K vidění budou také komentované ukázky parašutistického výcviku, činnosti po seskoku či dobová vojenská technika.

  • Páteční program plný přednášek, ukázek a soutěží branné výchovy bude od 9 do 13 hodin vyhrazen zejména školám.
  • V závěru dne od 20 hodin pak proběhne v improvizovaném letním kině na Karlově náměstí promítání hvězdně obsazeného snímku Atentát (1964) režiséra Jiřího Sequense. Dílo napínavým způsobem podává svědectví o události i v nejrůznějších souvislostech a zvlášť sugestivně zachycuje závěrečný hrdinský boj parašutistů v kostele v Resslově ulici.
  • Sobotní část programu začíná otevřením dobového vojenského tábora a stálé expozice v 9 hodin a 30 minut a pokračuje v podobě oficiálního zahájení akce, která proběhne ve 12 hodin po skončení tradičního pietního aktu u kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. V rámci akce představí městská část Praha 2 také publikaci Heydrichiáda v ulicích Prahy 2, která byla tematicky u příležitosti letošního výročí operace Anthropoid rozšířena o nové informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…