Ministryně Černochová: Polsko vždy bylo jedním z našich nejbližších partnerů

05.06.2022 20:33

Ministři obrany ČR a Polska podepsali Dohodu o vzájemné spolupráci v oblasti obrany

Ministryně Černochová: Polsko vždy bylo jedním z našich nejbližších partnerů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

V pátek 3. června 2022 podepsali ministryně obrany Jana Černochová a její polský protějšek Mariusz Blaszczak mezivládní Dohodu o vzájemné spolupráci v oblasti obrany. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí
Dohodu schválila na svém jednání v prosinci 2020 už předchozí vláda. Bylo ale potřeba ji stvrdit oficiálním podpisem, který se uskutečnil při příležitosti společného jednání české a polské vlády.

„Polsko vždy bylo jedním z našich nejbližších partnerů. Ukazuje to i krize kolem Ukrajiny, kdy bychom se při dodávkách vojenského materiálu bez hladké spolupráce neobešli. Výborné vztahy chceme dále prohlubovat a to nám umožní i tato dohoda,“ zhodnotila ministryně Černochová.

Účelem této dohody je vytvořit nový rámec pro vzájemnou spolupráci mezi Českou republikou a Polskem v oblasti obrany, který nahradí v dnešní době již neaktuální Ujednání mezi ministerstvy obrany obou států o spolupráci ve vojenské oblasti z roku 1996.

Nová dohoda reflektuje jak členství obou států v NATO a EU, tak probíhající intenzivní spolupráci v oblasti obrany. Na důležitosti jí také přidává, že dosud platné ujednání bylo na resortní úrovni, zatímco nová dohoda bude uzavřena na úrovni vlád.

Dohoda především podrobně vymezuje oblasti a formy spolupráce, způsob vzájemné komunikace nebo například specifikuje, že během provádění spolupráce bude možné v nezbytném rozsahu vzájemně využívat vojenská zařízení a infrastrukturu.

Pokud jde o právní postavení ozbrojených sil, ochranu utajovaných informací a ochranu osobních údajů během spolupráce, Dohoda řeší tyto záležitosti odkazem na platné mezinárodní smlouvy a vnitrostátní právo obou smluvních stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…