Ministryně Dostálová: Finanční injekce pomůže našim památkám

09.02.2018 14:02

Díky IROP dojde k obnově českých zámků i opravě slovenské Strely.

Ministryně Dostálová: Finanční injekce pomůže našim památkám
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Rekonstrukce zámku Moravský Krumlov, Telč nebo revitalizace národní kulturní památky Slovenská strela. To vše se uskuteční díky dotacím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Právě totiž bylo dokončeno hodnocení výzvy „Revitalizace vybraných památek II.“ Z 88 předložených projektů bylo podpořeno celkem 43 národních kulturních památek či UNESCO památek za 3,079 miliardy korun.
 
„V tomto roce slavíme sto let od založení Československa. Myslím, že není lepšího dárku pro naše významné památky, než pořádná finanční injekce, která jim umožní získat opět příjemnou tvář. Mezi ty nejznámější památky patří například kostel sv. Václava ve Staré Boleslavi nebo technická památka Slovenská strela,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.



Největším podpořeným projektem je projekt Olomouckého arcibiskupství s názvem Obnova Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži - Dědictví moci, slávy a štědrosti za 202 milionů korun a projekt Národního památkového ústavu Státní zámek Telč – Růže Vysočiny za 179 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Znalce technických památek jistě zaujme projekt Revitalizace národní kulturní památky Slovenská strela a výstavba depozitáře v částce 79 milionů korun z evropských dotací.

Deset, tedy nejvíce podpořených projektů z výzvy, se nachází v Jihočeském kraji, na druhém místě se sedmi projekty je Jihomoravský kraj. Nejúspěšnějším žadatelem je Národní památkový ústav, který bude renovovat pět památek – Cisterciácký klášter Plasy, zámek Uherčice, státní zámek Zákupy a státní zámek Telč.  Mezi městy uspěl např. Moravský Krumlov s rekonstrukcí zámku Moravský Krumlov nebo město Tábor s obnovou národní kulturní památky „Stará radnice“ v Táboře.

Další památky budou v IROP ještě podpořeny z výzev pro integrované projekty ITI, IPRÚ a CLLD, konkrétně se jedná o 41., 48. a 55. výzvu. Informace o těchto výzvách najdete zde.

Další informace a seznam schválených i náhradních projektů naleznete zde.

 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…